O localitate din Cluj a încheiat contract pe bani publici cu o asociație care pretinde că adăpostește câini, dar, de fapt, îi eutanasiază. Aceste eutanasieri s-ar petrece pe bandă rulantă, pentru că prețul unei vieți de câine este 900 de lei/bucată, așa că interesul este „ridicarea” cât mai multor patrupede.
Anunțul a fost făcut de Asociația TAC.social, prima asociație românească de medicină veterinară socială & advocacy pentru animale de companie.
Este vorba despre primăria Arghireș din județul Cluj, care a încheiat un contract cu asociația „Adăpostul meu” din Alba. Faptele constatate de TAC.social sunt îngrozitoare. Pentru că această asociație, în ciuda denumirii sale, nu ia animalele în grijă, ci le ridică de pe străzi, le aruncă în dube șile ucid. Prețul pe bucata de câine ridicat este de 900 de lei.
Primăria Arghireșu este condusă de liberalul Sorinel-Gelu Lehene, care câștigă un salariu lunar de 7600 de lei pe lună și care, potrivit declarației de avere deține 3 terenuri, 2 apartamente și o mașină. Soția lui lucrează și ea, firește, pentru statul român la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului din Cluj Napoca, de unde încasează 84.000 de lei pe an.
Lehene are calitate de suspect într-un dosar penal deschis în 2019 pentru abuz în serviciu.
Afacerea cu câini fără stăpân din Alba „Adăpostul meu” aparține familiei fostului șef al Direcţiei Sanitar-Veterinare, dar și soției și fiului acestuia. Site-ul oficial al așa zisului adăpost este o simplă hartă interactivă, care arată locurile din țară în care asociația are contracte. Nici măcar un formular pentru lansarea unor propuneri de adopții nu există.
Potrivit hărții interactive de pe așa zisul site al Asociației „Adăpostul meu”, aceasta are contracte cu statul pentru ridicarea câinilor în aproape toate primăriile transilvănene. Și pentru a încasa banii, ei trebuie să culeagă animalele fără stăpân și să scape de corvoadă, optând pentru varianta eutanasierii lor, care e cea mai ieftină variantă de lucru și, sigur, cea mai profitabilă.
„Orice primar care semnează astfel de contracte e un ticălos. Orice comunitate care tolerează astfel de primari și astfel de cheltuială a banilor publici e o comunitate tălâmbă. Nici aici nu e vreo înflăcărare, lucrurile sunt simple: orice primar ne poate chema pe noi sau orice altă asociație cinstită, în campanii de sterilizare. O sterilizare costă, cu noi, de la 300 la 450 lei. 900 de lei pe hingherit sau 300 lei pe medicină veterinară socială?” – arată asociația TAC.social într-o postare din social-media.
Mai mult, ea spune că, în locul unor astfel de practici barbare, sterilizarea este o metodă decentă de limitare a înmulțirii animalelor fără stăpân și în acest sens, oferă posibilitatea aceasta autorităților locale.
„Orice primărie ne poate scrie liniștită la hello@tac.social că ne vrea lângă ea (inclusiv primăria Aghireș, că nu suntem ranchiunoși), pentru astfel de campanii, adică gesturi de civilizație și bună credință. Lăsăm link mai jos și cu pagina noastră de site, pe care explicăm minuțios cum se face treaba. Chemați-ne să sterilizăm!„
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară