Emilia Șercan a anunțat luni, 26 februarie, că a câștigat un proces împotriva România TV și a realizatorului Janos Korpos, după ce postul TV a difuzat o serie de emisiuni denigratoare la adresa jurnalistei PressOne, ca urmare a unui articol în care aceasta demonstra că fostul premier Nicolae Ciucă, președintele PNL, a plagiat în teza sa de doctorat.
Decizia Curții de Apel București nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.
„Am câștigat apelul împotriva România TV și a lui Janos Korpos pentru emisiunea de acum exact doi ani în care onoarea, demnitatea și reputația mi-au fost călcate în picioare.
La fond, Tribunalul București a decis să îmi acorde cu titlu de despăgubiri morale suma de 2.000 de euro plus cheltuielile de judecată.
Curtea de Apel București a modificat decizia și a mărit despăgubirile morale de cinci ori, la 10.000 de euro, plus cheltuieli de judecată. Reușita i se datorează avocatei mele, Nicoleta Popescu, căreia îi mulțumesc și public”, a scris Emilia Șercan, pe pagina sa de Facebook.
Jurnalista a mai anunțat că restul hotărârii a rămas neschimbată, „ceea ce înseamnă că România TV și Janos Korpos vor trebui să îmi plătească și cheltuielile de judecată din fond, dar și să redea dispozitivul hotărârii în cadrul emisiunii „România de poveste”, să publice hotărârea, pe cheltuiala sa, pe site-ul România TV, dar și pe site-urile paginademedia.ro, spotmedia.ro, republica.ro.
Emisiunile pentru care am dat în judecată România TV – trei la număr – au fost difuzate imediat după ce am scris despre dr. Nicolae Ciucă, premierul de atunci și prezidențiabilul de acum, că e un plagiator, subiectul lor având legătură exact cu acest lucru.
Practic, pentru îndrăzneala de a dovedi că bravul dr. Ciucă e un plagiator am fost linșată de România TV. În paralel cu acest linșaj prelungit pe câteva săptămâni, s-a produs kompromatul organizat în interiorul Poliției Române, pe care (in)justiția din Poliție și Parchete se fac că nu îl văd.
Am mai spus-o în trecut și o spun și acum, dacă e să mai am puțină speranță că deciziile halucinante ale unor organe de urmărire penală pot fi corectate, acea speranță mi-o pun în instanțele de judecată”, a mai precizat Emilia Șercan.
La finalul anului 2023, jurnalista a protestat pentru mai multe săptămâni în fața Parchetului General, după ce dosarul în care se cerceta acțiunea de kompormat împotriva sa, începută ca urmare a dezvăluirilor pe care le-a făcut privind plagiatul lui Nicolae Ciucă, a fost închis. Într-una dintre zilele de protest în fața parchetului, Emiliei Șercan i s-au alătururat, pentru a o susține, peste 50 de jurnaliști și de activiști civic.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară