În Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia se găsesc nu mai puțin de opt ceasuri și cadrane solare, vechi și de câteva sute de ani. Două dintre acestea sunt încă funcționale – transmite Alba 24.
Ceasurile solare sunt cele mai vechi dispozitive utilizate pentru a măsura timpul. Acestea depind de rotația și mișcarea soarelui.
Pe măsură ce soarele se deplasează de la est la vest, umbra tijei indicatoare, denumită gnomon, se „așează” pe suprafața gradată a ceasului și indică orele zilei.
În funcție de mișcarea Soarelui, umbra gnomonului se aliniază progresiv cu liniile marcate, indicând astfel momentele din zi.
În toată Transilvania nu sunt mai mult de 100 asemenea cadrane solare, rămase din vremurile în care oamenii se orientau, încă, după soare. Asta în timp ce în Moldova și în Țara Românească, aceste deosebit de interesante și frumoase mărturii ale trecerii noastre prin timp sunt de-a dreptul rarități.
Ora cadranelor solare funcționale din Alba Iulia nu mai corespunde cu ora indicată de ceasurile noastre moderne.
Timpul solar este un timp natural astronomic care depinde de poziția soarelui pe cer, în vreme ce timpul legal este un timp artificial standardizat.
CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL ÎN ALBA 24
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară