Rusia a lansat, în noaptea de joi spre vineri, peste 150 de rachete și drone, au anunțat președintele Volodimir Zelenski și forțele aeriene ucrainene, iar șeful companiei energetice de stat din Ucraina a precizat că acesta a fost cel mai amplu atac asupra infrastructurii energetice din tot războiul, transmite Reuters.
Compania hidroelectrică de stat din Ucraina a anunțat vineri dimineață, 22 martie 2024, că a fost lovit cel mai mare baraj din Ucraina, DniproHES, din regiunea Zaporojie, dar că nu există riscul unei breșe.
„În prezent, există un incendiu la stație. Serviciile de urgență și angajații din sectorul energiei lucrează la fața locului, din cauza consecințelor numeroaselor lovituri aeriene”, a transmis compania de stat Ukrhydroenerho, care administrează rețeaua de baraje din Ucraina.
Potrivit oficialilor locali, a fost vizată infrastructura energetică din mai multe regiuni. Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halushchenko, a declarat că acesta a fost cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice din Ucraina din trecutul recent.
„Scopul nu este doar de a deteriora, ci de a încerca din nou, ca anul trecut, să provoace o avarie pe scară largă a sistemului energetic al țării”, a scris Halushchenko pe Facebook.
Ministrul ucrainean al energiei a mai precizat că, din păcate, au avut loc lovituri reușite și daune la instalațiile de generare, la sistemele de transport și distribuție a energiei electrice în diferite regiuni.
Un oficial local a spus că în vestul regiunii Hmelnîțkîi o persoană a fost ucisă și mai multe rănite în urma unui atac rusesc care a afectat infrastructura esențială, potrivit televiziunii publice ucrainen, Suspilne.
Primarul orașului Harkov, Ihor Terekhov, a declarat că semafoarele din cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina nu mai funcționau, din cauza loviturilor asupra instalațiilor electrice. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Syniegoubov, a vorbit despre „700.000 de consumatori fără electricitate”, dar nu a precizat dacă este vorba de gospodării sau de persoane afectate.
În centrul Ucrainei, primarul din Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a declarat că s-au auzit explozii în oraș, dar nu a oferit detalii. Într-un alt oraș din centrul Ucrainei, Vinița, o „instalație esențială de infrastructură” a fost avariată, potrivit primarului Serhiy Borzov.
Cea mai mare companie privată de energie din țară, DTEK, a transmis și ea că Rusia a lansat un atac în masă asupra instalațiilor energetice și a lovit unele dintre centralele termice ale companiei.
Potrivit Suspilne, compania a avertizat cu privire la întreruperi de energie electrică în regiunea sud-estică Dnipropetrovsk.
Rusia a atacat cu 63 de drone și 80 de rachete și drone
Forțele aeriene ucrainene au precizat că armata rusă a lansat un atac aerian combinat cu 63 de drone Shahed și 88 de rachete de diferite tipuri împotriva infrastructurii esențiale a Ucrainei. Potrivit unei postări pe Telegram, forțele ucrainene au distrus 92 de ținte aeriene: 55 de drone și 37 de rachete, așa cum a precizat președintele Volodimir Zelenski.
„Lumea vede cât se poate de clar țintele teroriștilor ruși: centrale electrice și linii de alimentare cu energie, un baraj hidroenergetic, clădiri rezidențiale obișnuite, chiar și un troleibuz”, a scris președintele Ucrainei.
Cel puțin două persoane au fost ucise și 14 au fost rănite în atacul aerian rusesc din cursul nopții, a declarat vineri ministrul ucrainean de interne de la Kiev. Alte trei persoane sunt date dispărute, a afirmat Ihor Klymenko pe Telegram.
Situație „extrem de periculoasă” la centrala Zaporojie
Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de trupele rusești, se află într-o situație „extrem de periculoasă” în urma atacului, a anunțat Energoatom, potrivit Kyiv Independent.
„Situația este extrem de periculoasă și amenință să creeze o situație de urgență. Dacă ultima legătură cu rețeaua energetică internă este întreruptă, centrala nucleară din Zaporojie va suferi o nouă pană de curent”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom.
Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară