Parchetul European a finalizat o nouă investigație la nivelul țării noastre, într-un dosar legat de importuri frauduloase de combustibil. În urma aceste anchete, instituția europeană a confiscat nu mai puțin 2,4 milioane de euro de la un singur suspect care își desfășoară activitatea pe teritoriul României.
Vorbim despre un dosar de fraudă transfrontalieră care a început în Italia, în instrumentarea Parchetului European din Bologna. Și acolo au fost confiscate bunuri în valoare de 19,9 milioane de euro, care n-au acoperit, însă, întregul prejudiciu adus bugetului Uniunii Europene de fraudele constatate de procurori.
De altfel, unul dintre procurorii europeni delegați la Bologna a descoperit că unul dintre suspecții în dosar avea proprietăți și bunuri în România.
„În cadrul unei investigaţii privind o fraudă transfrontalieră complexă în materie de TVA, care a implicat combustibili importaţi pe piaţa italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au fost confiscate în România bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro. Acest lucru se adaugă la confiscările anterioare executate în Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE de activităţile frauduloase investigate, estimat la 92 de milioane de euro. Din acest motiv, atunci când procurorii europeni delegaţi la Bologna au găsit bunuri ale unuia dintre suspecţi situate în România, au solicitat colegilor lor de la Bucureşti să le confişte, lucru care a fost realizat cu promptitudine, datorită modelului operaţional al EPPO ca birou unic” – transmite Parchetul European într-un comunicat de presă.
Astfel, au fost confiscate nu mai puțin de 18 proprietăți la nivelul Bucureștiului, toate aparținând unuia dintre suspecții din dosar. Mai mult, au fost înghețate 14 conturi bancare, precum și participații în societăți românești care activează în domeniul imobiliar și în sectorul comercializării de carburanți, toate aceastea având valoarea de 2,4 milioane de euro.
Potrivit G4 Media, ancheta vizează un grup infracțional coornat de trei persoane din Italia, care acționează fraudulos în Dubai, Miami și Napoli. Toți sunt suspectați că ar fi introdus pe teritoriul Italiei produse petroliere din rafinării din Slovenia și Croația pentru a le repune în vânzare prin intermediul unor societăți-fantomă,
Mai departe, combustibilul era vândut unor societăți din România și din Regatul Unit, pentru a fi ulterior facturat unor societăți fantomă italiene, aparținând membrilor rețelei infracționale.
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară