Mamaia va fi stațiunea în care, „în premieră mondială”, se va construi un parc amplasat direct pe plajă, pe o lungime de aproape 8 kilometri și o lățime de 50 de metri. Va fi o zonă de verdeață, pe nisip, de la un cap la altul al stațiunii, cu alei, piste de biciclete, mini terenuri de sport, toalete publice, piațete pentru concerte, multe băncuțe, iluminat nocturn etc. Potrivit președintelui Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța, George Măndilă, „va fi un landmark al stațiunii Mamaia și, de ce nu, al României”.
Ministerul Mediului lansa, in urmă cu doi ani, concursul internațional de soluții pentru amenajarea complexă a plajelor din stațiunea Mamaia. După lărgirea plajelor din stațiune și scandalurile cu operatorii care voiau să închiereze noile intinderi de nisip, ministrul de la acea vreme, Tanczos Barna, a propus pe termen mediu și lung elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru plaja nouă Mamaia. Voia o viziune unitară și, de aceea, ministerul a încheiat un parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor „pentru a amenaja această plajă nouă”.
Competiția a fost câștigată de o firmă din Cluj, care a propus amenajarea unui adevărat parc pe toată lungimea plajei Mamaia și acum lucrează la PUZ-ul plajei.
Președintele OMD Mamaia, George Măndilă, spune că soluția câștigătoare este mai mult decât îndrăzneață:
„O să fie o premieră mondială, să avem, intr-o stațiune turistică, la mare, pe plajă, un parc cu tot felul de dotări, cu tot felul de facilități în el. Va fi un landmark al stațiunii Mamaia și, de ce nu, al României”.
Plaja din Mamaia are, după lărgire, o lățime generoasă. Parcul va fi lung de 7,5-8 kilometri, lat de 30-50 metri. și va include piste de biciclete, toalete publice, plante mari, gazon, iluminat public, băncuțe, minipiațete pentru concerte. Mobilierul și dotările în vederea asigurării unor servicii turistice de calitate vor fi asigurate de operatorii sectoarelor de plajă.
„Vor fi amplasate și minibaruri, al căror număr va fi stabilit prin PUZ-ul proiectantului” a precizat directorul Administrației Bazinale Apele Române Dobrogea Litoral (ABADL), Hristu Uzun.
Lucrurile se vor desfășura conform legii, va urma un studiu de fezabilitate, apoi o documentație tehnică de autorizație de construire. Investiția pe plajă va fi a Ministerului Mediului prin ABADL, care este beneficiarul proiectului. Execuția lucrărilor ar trebui să inceapă după finalizarea proiectului și parcurgerea tuturor etapelor birocratice.
„Este planul lor urbanistic, evident, dar plaja Mamaia și viitorul parc fiind în raza UAT-ului Constanța, vor veni pentru avizări și autorizații la Comisia tehnică din primăria Constanța și la Consiliul Local Municipal”, a subliniat președintele OMD Mamaia-Constanța, George Măndilă. El a adăugat că, in același timp, o firmă din București proiectează PUZ –ul stațiunii Mamaia. Haosul urbanistic de acum are la bază PUZ-ul din 2013.
„Noul PUZ trebuie să ne spună foarte clar ce anume lucruri sunt interzise sau permise”, concluzionează Măndilă.
Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară