Asta da performanță! Și-au împărțit profitul companiei de stat pe prime

Publicat:

Distribuie articolul:

O societate cu capital de stat, deținută 100% de Consiliul Local Târgu Jiu, cu 550 de angajați dintre care 350 în producție, și-a împărțit profitul până la ultimul leu în indemnizații variabile. Evident, de primele de performanță s-au bucurat doar directorii și membri Consiliului de Administrație, adică 12 oameni. Mai exact, 5 directori și 7 administratori-membri CA. Doar una dintre primele încasate de unul dintre cei 12 privilegiați reprezintă salariul pe un an de zile al unui angajat din această companie.

Societatea Edilitara Public din Târgu Jiu aparține Consiliului Local și funcționează doar din banii contribuabililor din Târgu Jiu. Obiectul principal de activitate: măturat, spălat, stropit și întreținerea curățeniei căilor publice, deszăpezit.

În afară de salubrizare, întreține străzi, cimitirul municipal, piețe, parcuri, administrează 2 toalete publice și trebuia să gestioneze și serviciul câinilor fără stăpân, dar l-au externalizat. În cadrul societății lucrează 140 de muncitori necalificați, cei care mătură străzile, și 200 de muncitori calificați respectiv, șoferi, angajați în constucții. Restul, până la 550, sunt salariați prin birourile societății, adică personal TESA.

La aproape 350 de salariați din producție, societatea de stat nu putea fi condusă decât de 5 directori și 7 membri în Consiliul de Administrație. Ei sunt încasatorii de bani mulți care beneficiază de privilegii peste privilegii. Recent, directorimea a plecat acasă cu prime pentru perfomanță, peste 200.000 de lei din banii publici.

Care performanță?

Indemnizațiile variabile se acordă urmărind criteriul obligatoriu de profit. Ce-i drept, legea nu prevede cât să fie profitul. Dacă acesta este 1 leu, se numește performanță și este răsplătită cu sumele pe care și le-au trecut ei în contracte. Așa se face că, anul trecut, Edilitara Public a avut un profit net de 275.000 de lei, adică exact banii care au fost împărțiti apoi pe primele de performanță între directori cu tot cu impozitele aferente.

Societatea n-a mai rămas în cont cu nimic, după ce șefii și-au împărțit frățește banii. Astfel, cei 5 directori pe care Edilitara îi are, respectiv Adrian Dăianu-director general, Ion Crețu-director tehnic, Daniela Simona Mincă-director economic, Ilie Vlădoiescu-director producție și Carmen Ianc-director comercial, și-au tras prime de performanță de câte 28.000 de lei net fiecare. Doar prima încasată de unul dintre aceștia reprezintă salariul pe un an al unui muncitor din cadrul societății Edilitara.

Avem cam 140 de muncitori necalificați, cei care se ocupă de salubritate. Salariul net pe lună pentru un astfel de angajat este de 2 400 lei”, după cum susține chiar directorul general, Adrian Dăianu. Tot el susține că și ceilalți directori din cadrul Edilitara au încasat aceeși sumă: ”Banii reprezintă două salarii nete, adică 14.000 îmnulțit cu doi. Suma netă este de 28.000 de lei pentru fiecare director, sunt diferențe mici între noi, de doar 1.000 de lei, să spunem”, susține Adrian Dăianu.

Trebuie precizat că până în 2021, Edilitara avea 3 directori, unul general, de producție, economic. Apoi, pentru a face loc unor privilegiați din apropierea primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, au mai fost înființate încă două posturi de director, tehnic și comercial.

De la securiști la handbaliști

Nu doar directorimea a băgat degetele în borcanul cu miere. Membri Consiliului de Administrație, 7 la număr, au încasat pe ”silențios” fiecare căte 10.000 de lei net. Tot pentru performanță. Aia de 275.000 de lei profit net a societății pe care s-au așejat ca ulii. Cine sunt membri CA ai Edilitara?

Președintele CA este Grigore Jianu. Un om cu multă experiență juridică, dar care a fost declarat lucrător al fostei Securități. După ce CNSAS a stabilit asta, primarul l-a numit administrator public al Târgu Jiului. Dorel Chirițescu este profesor de economie la Universitatea ”Constantin Brâncuși”, poate singurul potrivit pentru o astfel de poziție. Potrivit acestuia, indemnizația variabilă încasată de el și de ceilalți membri ai CA este de două ori valoarea netă încasată în fiecare lună. Adică, 10.000 de lei, îndemnizația lunară a membrilor CA fiind de 5.000 de lei net. Recunoaște că profitul societății este mic, însă susține că așa au fost încheiate contrcatele de mandat, cu prevederea primelor de performanță.

Un alt membru CA la Edilitara este Dan Ilieș, un handbalist care are legătură cu societatea de salubritate doar prin faptul că în 2002 a fost muncitor masinist la Exploatarea Minieră Pinoasa, după cum susține în CV.

Cosmin Nicolae Costache este și el încasator de 5.000 de lei pe lună și primă de performanță de 10.000 de lei ca membru în CA. Susține în CV că ar fi consilier pe la un cabinet parlamentar, în trecut fiind tehnician mecanic. Alți membri în Consiliul de Administrație sunt Ramona Nodea, fost administrator public al Târgu Jiului, Sorin Prună, care până la numire s-a ocupat de confecționarea costumelor populare și Grigore Drondoe, angajat pe la Termocentrala Rovinari. Calitatea care a contat în alegerea lor în CA, cea esențială, a fost aceea de apropiați ai primarului Marcel Romanescu.

Edilitara, băgată în pierdere

După ce și-au feliat profitul și l-au împărțit între ei, societatea înregistrează o gaură mare. La sfârșitul anului 2023, apărea cu un profit de 275.000 de lei, cel pe care și l-au împărțit între directori și membri CA. Acum, pe primul trimestru al anului 2024, are deja o pierdere de 800.000 de lei netă. Adică, pierderea este de aproape 3 ori mai mare față de profitul de anul trecut împărțit în prime de performanță. Ce spune directorul general, Adrian Dăianu?

Vă garantez că la 6 luni ale acestui an, pierderea o să fie acoperită. La sfârșitul anului 2024, Edilitara va înregistra profit. Nu știm cât, dar va fi”, a precizat acesta.

Este clar că cei care vor trage pentru profitul de măcar 1 leu al societății vor fi cei care încasează lunar 2.400 de lei net, muncitorii care sunt transportați în tractoare ca sacii de cartofi, cei care muncesc 1 an de zile pentru a realiza valoarea doar a unei prime încasată de un director într-o lună.

Mai multe articole

Gabriela Mladin activează în presă din anul 2000. Inițial, a lucrat ca jurnalist de presa scrisă pentru mai multe ziare locale, iar din 2003 a fost corespondent al cotidianului Jurnalul National. Tot din 2003 activează și pentru Antena 1 și Antena 3, iar din 2007 este corespondent Europa FM.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Gabriela Mladin
Gabriela Mladin
Gabriela Mladin activează în presă din anul 2000. Inițial, a lucrat ca jurnalist de presa scrisă pentru mai multe ziare locale, iar din 2003 a fost corespondent al cotidianului Jurnalul National. Tot din 2003 activează și pentru Antena 1 și Antena 3, iar din 2007 este corespondent Europa FM.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

O presupusă nouă tentativă de asasinat l-ar fi vizat pe Donald Trump

Potrivit FBI, Donald Trump pare să fi fost, din nou, ținta unei tentative de asasinat, la numai două luni de la un alt atentat...

Conacul din Banat, Domeniul Jakabffy-Juhaszc, își deschide porțile publicului pentru prima dată, după 80 de ani

Toamna aceasta vine cu o veste foarte bună: probabil cel mai bine păstrat conac din județul Caraș-Severin, Conacul Zăgujeni, îți deschide porțile cu ocazia...

Iașul a picat iar ”testul ploii”: străzi sub ape, trafic blocat

Ploaia care s-a abătut noaptea aceasta asupra Iașului a scos la iveală cât de vulnerabil este orașul. Dimineață, mai multe străzi erau sub ape....

VIDEO Leyah revoluționează muzica din România: „Cinestezia”, primul turneu cinematic-pop, ajunge pe marile scene din țară

Leyah, artista care rescrie regulile muzicii din România, aduce pe scene importante, în premieră națională, un turneu cinematic-pop. Un stil unic ce îmbină energia,...

Geoană, atac josnic la Băsescu pe tema stării de sănătate: „E într-o stare de degradare biologică”. Reacția fostului președinte al României

Mircea Geoană, care și-a anunțat, miercuri, candidatura ca independent la alegerile prezidențiale, s-a lansat într-un atac virulent la adresa fostului președinte al României, Traian...

Victor Ciutacu, reacție după amenda primită de la CNCD pentru derapajul grav legat de moartea jurnalistei Iulia Marin: „Bine că nu m-au arestat în...

Victor Ciutacu, realizator de emisiuni la România TV, a precizat că nu a fost informat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire...

Articole asemănătoare

Decizia în cazul Elenei Udrea, amânată până pe 1 octombrie. Aceasta a cerut instanței revizuirea pedepsei

Instanța Supremă a amânat decizia în cazul Elenei Udrea până pe 1 octombrie, deși se aștepta o pronunțare...

O presupusă nouă tentativă de asasinat l-ar fi vizat pe Donald Trump

Potrivit FBI, Donald Trump pare să fi fost, din nou, ținta unei tentative de asasinat, la numai două...

Conacul din Banat, Domeniul Jakabffy-Juhaszc, își deschide porțile publicului pentru prima dată, după 80 de ani

Toamna aceasta vine cu o veste foarte bună: probabil cel mai bine păstrat conac din județul Caraș-Severin, Conacul...

Iașul a picat iar ”testul ploii”: străzi sub ape, trafic blocat

Ploaia care s-a abătut noaptea aceasta asupra Iașului a scos la iveală cât de vulnerabil este orașul. Dimineață,...