Ana Birchall, fost ministru al Justiției, în prezent candidat independent la alegerile prezidențiale, a reacționat public după motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a decis anularea pedepsei de 14 ani de închisoare în dosarul de omor al lui Mario Iorgulescu, pentru accidentul de mașină în urma căruia acesta a ucis un om. În momentul accidentului, Iorgulescu junior era beat și drogat.
„Mario Iorgulescu este cu un pas mai aproape de albire cu șanse reale să scape de închisoare prin prescrierea faptelor, deși are o condamnare de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru că, drogat și beat fiind, a omorât un om! O veste care ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri. În ultimii ani am tot alertat că, în ciuda dovezilor care există împotriva lui, există un risc real ca Mario Iorgulescu să scape. Alt fugar care râde în nas statului roman de prin Italia, condamnat la 13 ani şi 8 luni de închisoare. Iată că astăzi judecătorii de la Înalta Curte, cu Lia Savonea în frunte, au admis recursul în casație formulat de Mario Iorgulescu. În consecință, mandatul de executare a pedepsei emis pe numele lui va fi anulat.”, spune Ana Birchall.
Fostul ministru al Justiției mai arată că „România este încătușată de corupție organizată, de impostură și de incompetență! Consecința? Dosarul lui Mario Iorgulescu se va rejudeca și are șanse reale să scape prin prescrierea faptelor, deși s-a urcat la volan drogat și băut (cu o concentrație de 1,96 mg/litru alcool pur în sânge) și a gonit nebunește pe Șoseaua Chitila, spulberând o mașină Audi condusă regulamentar de un bărbat, tată a doi copii cu vârste de 4 și 6 ani. După care a fugit, ca mulți alții înaintea lui, în Italia și fugit a rămas”.
CONTEXT
Lia Savonea și Adriana Ispas, judecătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție, au explicat, în motivarea din dosarul lui Mario Iorgulescu, de ce i-au anulat acestuia condamnarea de aproape 14 de închisoare pentru omor, în calea extraordinară de atac a recursului în casație.
Conform motivării instanței, Mario Iorgulescu nu a intenționat să omoare pe cineva și nu a folosit bolidul Aston Martin ca pe un „mijloc în scopul suprimării vieţii victimei”, în noaptea de 8 septembrie 2019, când „pe fondul unei crize de gelozie și într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l și fiind sub influența cocainei, intenționând să se deplaseze din sat Gulia, comuna Tărtășești, str. (…), jud. Dâmbovița, spre Clubul Nuba din Parcul Herăstrău, mun. București, unde se afla fosta sa prietenă care refuzase să plece acasă la insistențele lui, a condus autoturismul marca Aston Martin model DBS cu nr. de înmatriculare (…) cu o viteză ce depășea cu mult viteza legală de 60 km/h în localitate, pătrunzând pe culoarea roșie a semaforului cu viteza de 145 km/h în intersecția dintre Șos. Chitilei și str.
Teodor Neagoe, accelerând până la 162 de km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I, urcând vehiculul cu partea stângă pe un scuar, apăsând la maximum pedala de accelerație la un vehicul echipat cu un motor ce dezvoltă o putere de aproximativ 700 de cai putere, pătrunzând pe contrasens și intrând în coliziune frontală, la ora 03:02:39, la viteza de 143 km/h, cu autoturismul marca Audi cu nr. de înmatriculare (…), condus de victima Vicol Daniel Andrei, care a decedat pe loc în urma leziunilor suferite, toate acestea în condițiile în care, din momentul în care a pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforului inculpatul nu a acționat frâna, iar în momentul coliziunii pedala de accelerație era apăsată la maximum, manifestând indiferență față de urmările acțiunilor sale pe care le-a prevăzut și acceptat, punând în pericol participanții la trafic, lăsând producerea sau evitarea unei coliziuni pe seama hazardului și astfel ucigând-o pe victima Vicol Daniel Andrei”.
Cu opinie majoritară (2:1), Curtea Supremă a decis anularea verdictului definitiv de condamnare pentru omor și trimiterea dosarului spre rejudecare la Curtea de Apel București, pentru ucidere din culpă.
Conform Codului Penal, omorul se pedepsește cu închisoare de la 10 la 20 de ani, iar uciderea din culpă în formă agravată – de la 2 la 7 ani.
Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară