Meditațiile acordate elevilor de către profesori au devenit o adevărată afacere la Cluj, una extrem de bănoasă, estimată, oficial, cu încasări de peste 3 milioane de euro pe an. Părinții sunt încurajați să scoată banul din buzunar pe considerentul că, doar așa, copiii lor ar avea o șansă mai mare să intre la un liceu bun sau la facultate.
În multe cazuri, meditațiile nu se justifică, fiind destule exemple de-a lungul anilor de elevi cu 10 la Bacalaureat sau la Evaluarea Națională care au mărturisit că nu au avut nevoie de cursuri suplimentare în particular, fiind suficiente informațiile acumulate la școală, în special la cele două materii de bază – limba și literatura română și matematică.
Cuvântul de ordine al părinților, când vine vorba de meditații, este ”trebuie”: ”Copilul meu trebuie să intre la liceul X sau să ia media peste 9,50 la Bacalaureat, iar pentru acest lucru plătesc oricât”.
Profesorii, direct interesați, nu fac decât să profite de dorința părinților și le țină isonul, spunându-le că meditațiile scumpe sunt soluția. În această relație părinte – profesor copilul este doar un pion care se supune.
Potrivit cifrelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj, la nivelul județului Cluj sunt înregistrați 395 de profesori de matematică și 384 de limba și literatura română, principalele materii din care se dau meditații, dintr-un total de peste 8000 de cadre didactice.
CITIȚI ARTICOLUL INTEGRAL ÎN CLUJ 24
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară