Mircea Geoană, fost lider al PSD, în prezent candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri, 30 octombrie 2024, într-un podcast realizat de Radu Andrei Tudor, că nu dispune de ferme de troli care să îl susțină în campanie. În schimb, a lansat critici la adresa liderului PSD, Marcel Ciolacu, unul dintre contracandidații săi în cursa spre Cotroceni.
Geoană a declarat că seria de atacuri împotriva sa ar fi pornit în vară, la postul România TV, și sugerează că acestea ar fi rezultatul unei înțelegeri între Ciolacu și Sebastian Ghiță, pe acesta din urmă descriindu-l drept un „transfug protejat de Belgrad și de ruși”.
Reamintim că, marți, Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, a publicat, pe contul său de Facebook, fotografii și l-a acuzat pe Mircea Geoană că s-a întâlnit cu Tal Hanan, șeful hackerilor acuzați că au manipulat alegerile în 30 de țări. Înainte de publicarea fotografiilor, Lasconi i-a adresat o întrebare lui Geoană, aflat în direct într-o dezbatere electorală la Antena 3: „De ce v-ați întâlnit recent cu Tal Hanan? Un individ care coordonează o echipă mare de hackeri și ferme de troli, care a manipulat alegeri în 30 de țări”.
Mircea Geoană a răspuns pe loc, susținând că „nu l-am întâlnit niciodată pe acest om. Nu știu cine este domnul acesta”. Una dintre fotografiile publicate pe Facebook de Elena Lasconi, la câteva minute după ce Geoană a negat că are vreo legătură cu Tal Hanan, îl arată pe Tal Hanan în fața sediului Institutului Aspen din București, al cărui președinte fondator este Geoană, iar o alta este cu candidatul independent și o colaboratoare din echipa sa ieșind din sediul aceluiași ONG. Niciuna dintre fotografiile publicate de la președinta USR nu îi prezintă împreună pe Geoană și pe Tal Hanan.
„La domnul Ciolacu este evident că este o campanie mult mai organizată, structurată. Atacurile împotriva mea au început la România TV din iunie anul acesta, mult înainte de anunțul campaniei mele. Totul a fost pregătit metodic, o campanie de linșaj mediatic organizată din timp. Vizita la Moscova, Vanghelie, toate lucrurile pe care le vedem astăzi au fost pregătite de România TV, în înțelegerea Ciolacu – Ghiță Sebi și evident că acest transfug protejat și la Belgrad și de ruși are împreună cu Ciolacu o înțelegere. Incusiv înțelegerea Ciolacu – Simion este cumetrită de Sebastian Ghiță”, a afirmat Mircea Geoană, în podcastul la care a participat miercuri (…)
În cazul doamnei Lasconi, încă mai sper că a fost dezinformată. Nu este nimic adevărat. Nu îl cunosc pe omul ăsta, nu l-am întânit în viața mea, este efectiv o minciună gogonată, care cred în cazul doamnei Lasconi nu a fost cazul să fi știut că nu e adevărată și să o folosească în stil Sebastian Ghiță și Ciolacu. La Ciolacu este aproape strigător la cer cum poate să spună astfel de minciuni. Nu l-am întânit pe omul ăsta. Ce fermă de troli? Pentru cine lucrează? În orice caz nu pentru noi”, a precizat Mircea Geoană, miercuri, adăugând că, în schimb, există ferme de troli împotriva sa „și din Rusia, și din Tiraspol, și de la Belgrad, și din România”.
Reacția lui Tal Hanan: „Nu discutăm despre clienți”
Contactat de Digi24.ro, Tal Hanan a confirmat, miercuri, că a fost în România, dar a spus că nu discută despre clienții săi: „Confirm că am fost în România în vacanță. Este o țară minunată, cu oameni minunați. M-am întâlnit și am vorbit cu oameni, dar nu discutăm despre clienți”.
Ciolacu a cerut AEP să verifice informațiile. Lasconi îi cere premierului să sesizeze DNSC și ANCOM
Elena Lasconi, i-a cerut, miercuri, lui Marcel Ciolacu să sesizeze DNSC şi ANCOM, în scandalul fermelor de troli pe care le-ar folosi Geoană pentru a manipula campania alectorală, susținând că doar sesizarea AEP, făcută de premier, nu este suficientă.
„E bine că o femeie – care încă nu se află la conducerea ţării – vă deschide ochii şi vă pune să faceţi curat în casă! Cu toate instituţiile pe care le aveţi la un telefon distanţă, nu aţi mişcat un deget până acum. Observ că, deşi sunteţi premierul României, domnule Ciolacu, şi aveţi majoritate în Parlament, v-aţi găsit curajul să deschideţi public subiectul legat de fabricile de troli şi să puneţi instituţiile statului la treabă abia după ce eu, un outsider, un om din afara sistemului învechit în rele practici, am pus informaţiile pe masă”.
Dar nu e suficient, domnule Marcel Ciolacu, să faceţi doar această solicitare. E bine că cereţi AEP să facă verificări, dar să nu uităm că dumneavoastră aveţi şi alte instrumente la îndemână: DNSC şi ANCOM. Solicit de urgenţă să sesizaţi cele două instituţii care să oprească fermele de troli, să facă verificări serioase legate de felul în care Mircea Geoană îşi desfăşoară campania în on-line. Şi poate Mircea Geoană nu e singurul care face asta, este important să cerceteze instituţiile statului. Lupta cu dezinformarea este o luptă pe care trebuie să o dăm, eu nu accept să închidem ochii la ceva ce este atât de periculos pentru democraţie”, a spus Elena Lasconi.
La rândul său, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, miercuri, că au fost primite mai multe solicitări din partea unor persoane fizice legate de folosirea unor instrumente care contravin regulilor și standardele platformelor de socializare în cazul candidatului la alegerile prezidențiale Mircea Geoană.
„Colegii mei m-au informat că este vorba despre solicitări referitoare la candidatul Mircea Geoană”, a adăugat el. Aceste sesizări au fost transmise către Meta (Facebook) și TikTok, care vor trebui să stabilească dacă din punct de vedere tehnic există astfel de conturi false care să promoveze un anumit candidat sau altul”, a precizat ministrul.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară