Neptun Deep, cel mai mare proiect energetic al României, dezvoltat de Romgaz și OMV Petrom pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră este contestat puternic de organizația Greenpeace. Prin proteste și acțiuni în instanță, activiștii de mediu contestă atât viitoarea investiție, în valoare de 4 miliarde de euro, cât și starea de degradare a platformelor petroliere, care funcționează de peste 40 de ani în Marea Neagră, aparținând aceluiași operator, OMV Petrom. Ultimul protest a fost organizat în fața sediului Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Offshore (ACROPO), instituție care prin inspectarea, supravegherea și avizarea rapoartelor de pericol major, reglementează siguranța operațiunilor petroliere offshore.
Activiştii Greenpeace au organizat un ”protest spontan, pașnic”, neautorizat, în fața sediului ACROPO din Constanța. S-au legat cu cătușele de gardul clădirii, iar patru dintre ei, alpiniști utilitari, s-au folosit de o nacelă cu care au urcat pe acoperișul imobilului, luându-i prin surprindere pe angajați. Au închis și trapa de acces spre terasă pentru a nu fi deranjați.
În scurt timp, zona protestului s-a umplut de jandarmi, polițiști, autospeciale de intervenție medicală SMURD și o autoscară.
Organizatorii au refuzat să spună de ce au ocupat neautorizat sediul. Urcaseră de fapt pentru a desfășura pe fațada clădirii un banner pe care au scris „ACROPO, nu aproba dezastrul”. Protestatarii Greenpeace au vrut, astfel, să tragă un semnal de alarmă, considerând că instituția nu ar trebui să avizeze funcționarea unor platforme marine „care sunt ruginite, care pun în pericol viața celor care lucrează acolo cât și viața biosferei marine, prin poluarea pe care o generează”.
Potrivit activiștilor Greenpeace, ACROPO ignoră fotografiile distribuite de ei în mediul online, cu platforme marine uzate, pline de rugină. Protestatarii au explicat că au primit pozele de la „o sursă concretă”, refuzând să ofere mai multe detalii.
„Nici nu știm care este starea platformelor în prezent, dar ACROPO nu a negat existența acestor platforme aflate într-o stare de degradare și vrem să avem parte de transparență”, a explicat Alin Tănase, coordonator de campanie la Greenpeace România. Mesajul activiștilor Greenpeace pentru ACROPO este „să nu ignore pericolele asociate proiectului Neptun Deep, așa cum o fac în prezent cu platformele existente ale OMV Petrom din Marea Neagră, care au probleme structurale foarte grave”.
Alin Tănase consideră că, în perspectiva uriașului proiect privind exploatarea gazelor in Marea Neagră, ACROPO este actorul principal.
„Ne opunem proiectului Neptun Deep și cerem ca ACROPO să nu inchidă ochii, așa cum o fac pentru platformele existente ale aceluiași operator. ACROPO poate retrage licența unor operatori dacă au probleme istorice la platforme, ceea ce considerăm că este cazul”, a subliniat coordonatorul de campanie Greenpeace.
În România, însă, licențele pentru exploatarea gazelor se dau și, eventual, sunt retrase, de către Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM).
„Despre această stare de degradare a platformelor, acțiunile sunt în desfășurare, sunt acțiuni de inspecție pentru platformele din sectorul Istria Offshore” a fost reacția directorului Direcției Tehnice a ACROPO, Sorin Frecea.
Protestatarii au refuzat o discuție cu prefectul județului Constanța, Adrian Picoiu, care s-a arătat deschis să îi primească, motivând că „prefectul nu ne poate ajuta cu rezolvarea problemei”. Într-un final, le-au dat drumul jandarmilor să ajungă pe acoperiș, acceptând să deschidă trapa de acces. Li s-a impus să coboare în curtea instituției.
„Nu am absolut nimic împotriva protestului, dar, din punct de vedere al accesului neautorizat pe clădire, blocând o ușa de acces pe terasă, nu este deloc în regulă”, a comentat directorul tehnic, Sorin Frecea.
Discuțiile activiștilor de mediu cu jandarmii au decurs pașnic „V-a permis cineva accesul acolo? Nu pot să vă răspund. Măsurile acestea cu încătușarea erau necesare? Încercăm să atragem atenția asupra problemelor expuse”.
Pentru protestul neautorizat, organizatorii Greenpeace România au fost sancționati, de jandarmi, cu două amenzi în valoare totală de 3000 de lei.
Proiectul Neptun Deep se întinde pe o suprafață de 7.500 kmp, la 160 km in largul Mării Negre. Producția de gaze naturale din Neptun Deep a fost estimată la 100 miliarde de metri cubi si va contribui la securitatea energetica a țării. România va deveni astfel cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.
„Nu cred că exploatarea proiectului Neptun Deep de către Romgaz și OMV Petrom va pune în pericol mediul înconjurător. Cred că trebuie să ne întrebăm de ce unele asociații de mediu, precum Greenpeace, doresc să împiedice dezvoltarea acestui proiect. Ne dorim să rămânem dependenți de gazul rusesc sau vrem să fim independenți din punct de vedere energetic?” a comentat, pentru MediaQuality, președintele ANRE, George Niculescu.
Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară
Tunurile cu apa pe ei si trimisi la munca! Fac jocul Rusiei, daca ar fi dupa indivizi de teapa lor renuntam la orice securitate energetica. Cretinii astia ar vrea sa ramanem de tot fara gaze ca sa fim dependenti de rusi, exact la fel cum sunt ungurii. Sa mearga toti activisitii astia fanatici astia in padure si sa traiasca dupa regulile lor, dar sa lase lumea in pace