La finalul unei lupte electorale foarte strânse, spre care Rusia s-a uitat cu înfrigurare, investind sume mari de bani în propagandă și dezinformare, Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova, cu ajutorul diasporei, care a votat-o în proporție covârșitoare. La finalul zilei, Maia Sandu a ieșit public și și-a anunțat victoria, spunând că a auzit și vocile critice și că știe că mai sunt multe de făcut în țară.
Potrivit celor mai recente date, Maia Sandu a obținut 55,10% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2024, în timp ce socialistul Stoianoglo a obținut 44,90% din voturile exprimate.
După o campanie intensă, rezultatele finale au fost deosebit de relevante pentru traiectoria pe care Republica Moldova o va urma în următorii ani. În urma numărătorii voturilor, candidatul pro-european Maia Sandu a reușit să obțină o victorie decisivă, obținând sprijinul unui procent semnificativ al populației, inclusiv al diasporei moldovenești, care a jucat un rol crucial în alegeri. Acest rezultat a reflectat dorința unei mari părți a populației pentru o schimbare substanțială în guvernare și pentru o orientare clară spre valorile și structurile europene.
”Voi ați salvat Moldova!”. A repetat că cetățenii au oferit o lecție de democrație. ”Moldovă, fii mândră de tine! Dragi moldoveni, pășiți cu fruntea sus, oriunde vă veți afla mâine dimineață. Voi sunteți definiția libertății și omeniei” – s-a adresat Maia Sandu populației Republicii Moldova, după ce victoria ei a devenit tot mai clară.
Despre Diaspora, Maia Sandu a afirmat că este ”uimitoare”. Pentru că, în acest caz, Diaspora a răsturnat rezultatul, după ce Stoianoglo a câștigat votul de pe teritoriul Republicii Moldova, cu 51,19%, față de 48,81% Maia Sandu. În Diaspora, însă, unde au votat peste 330.000 de oameni, Maia Sandu a obținut 82% dintre voturi.
Victoria unui candidat pro-european sugerează că cetățenii Republicii Moldova își doresc o guvernare mai transparentă, mai responsabilă și mai puțin afectată de corupție. Alegerea unui astfel de lider indică un sprijin amplu pentru reformele care vizează îmbunătățirea sistemului judiciar, atragerea investițiilor străine și reducerea dependenței economice de Rusia.
În plus, victoria unui candidat pro-european semnalează o posibilă întărire a relațiilor cu Uniunea Europeană, ceea ce ar putea aduce noi oportunități economice și de dezvoltare pentru Moldova, cu atât mai mult cu cât și referendumul prin care Republica Moldova își pregătește resursele pentru integrarea în UE a trecut în luna octombrie.
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară