Alerta a fost dată de un pescar, din Costinești, care a semnalat, la 112, prezența unei mine marine care plutea în derivă la 3-4 kilometri în largul mării. Forțele Navale, Garda de Coastă si Autoritatea Navala Română s-au mobilizat pentru localizarea și neutralizarea obiectului plutitor provenit, cel mai probabil, din zona de conflict ucraineană, nordul Mării Negre.
Imediat după alertă, Garda de Coastă a instituit o zonă de siguranță în perimetrul indicat de patronul unei firme de pescari din Costinești. Forțele Navale Române au trimis dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, cu o echipă de scafandri de luptă specializați în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA.
„Misiunea de cercetare a început la ora 7,00 în spațiul maritim din zona Costinești-Tuzla-23 August-Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor, posibilă mină marină”, a declarat Corneliu Pavel, de la MApN. Potrivit acestuia, prezența obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, care a anunțat imediat Forțele Navale Române. Intervenția scafandrilor militari specializați în distrugerea minelor este în desfășurare. Garda de Coastă supraveghează zona cu o navă de patrulare și o dronă.
După începerea războiului în Ucraina, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, aceasta fiind, pentru Forțele Navale Române, cea de-a șasea intervenție pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de țara noastră.
Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie a anului 2022, la 70 km travers de Capu Midia.
În data de 9 septembrie 2022, cei 75 de militari de la bordul unei nave trimisă să distrugă o mină de război care plutea in Marea Neagră au trecut pe lângă moarte. Din cauza furtunii și a valurilor inalte, dragorul maritim 29 al Forțelor Navale Române a fost lovit de mina marină. În urma exploziei dispozitivului periculos, nava militară a suferit avarii, dar membrii echipajului au scăpat teferi. Nava a fost adusă, în siguranță, în portul Constanța.
Forțele Navale Române recomandă tuturor navelor care își desfășoară activitatea în proximitatea litoralului românesc să navigheze cu prudență și să întărească măsurile de observare, pe timpul navigației.
„Dacă descoperă un obiect plutitor, de culoare neagră și cu formă sferică, în derivă, să anunțe imediat autoritățile române, prin canalele specifice”, a transmis Corneliu Pavel de la MApN. Spațiul maritim românesc rămâne sub monitorizare continuă.
Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară