După ce ÎPS Teodosie a emis ordin de instituire a unei perioade de „post și rugăciune” pentru a forța BOR să-l facă mitropolit, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a scris o postare pe Facebook în care critică demersul, în forma și felul care l-au consacrat. În ripostă, Arhiepiscopia Tomisului îi transmite lui Bănescu o serie de întrebări publice, care ar invalida atitudinea critică a acestuia.
Printre întrebările transmise public lui Bănescu, prin intermediul unei „declarații de presă”, Arhiepiscopia Tomisului vrea să afle din ce ediție a Bibliei a citat Vasile Bănescu fraza: „Acest neam de demoni nu iese (din unii) decât cu rugăciune și post”, de ce se subtituie acesta soborului bisericesc sau dacă are un CV disponibil pe care să-l facă public.
Practic, vorbim despre o discuție foarte aplicată pe texte biblice, intrată în spațiul public, din simplul motiv că Bănescu nu e fanul lui Teodosie. Și acest lucru reiese clar chiar din textul ciudatei „declarații de presă”, semnate de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, care subliniază în clar următoarea idee:
„Dincolo de permanenta atacare a persoanei ierarhului de la Tomis, chiar și de hârjoana neologismelor și a termenilor bombastici prin intermediul căreia domnul Bănescu încearcă, după propriile puteri, să ne transmită ceva iar noi încercăm, mereu la punctul 5 al comunicatelor noastre,
să îl determinăm „să coboare printre muritorii de rând”, îl întrebăm pe domnul purtător de cuvânt
al Patriarhiei: Apreciați că un purtător de cuvânt al unei instituții (bisericești sau nu) trebuie
să aibă Curriculum vitae publicat pe un site instituțional sau academic de largă acoperire?”
Cert este că asistăm de ceva vreme la un scandal public pentru putere în cadrul BOR, iar ÎPS Teodosie se manifestă într-un mod absolut disperat. Dovada în sensul acesta este „ordinul” de instituire a postului și rugăciunii pentru că el își dorește, în timp ce e urmărit penal, să devină mitropolit.
La o întrebare transmisă de presă, privind sensul acestui ordin și condițiile în care el poate fi instituit, Arhiepiscopia Tomisului a răspuns: „În exercitarea misiunii sale un ierarh ortodox poate institui o perioadă specială de post și rugăciune la solicitarea clerului și a credincioșilor. Au mai fost instituite în decursul timpului multe astfel de măsuri extraordinare. Pentru Arhiepiscopia Tomisului ultimul post special cu rugăciune instituit de către ierarh a avut loc în anul 2020, în contextul de atunci.”
Ca atare, nu e nicio diferență, din perspectiva Arhiepiscopiei Tomisului, între o pandemie și dorința individuală a unui înalt prelat de a obține o funcție mai înaltă. Și, sigur, tot neamul trebuie să se roage și să postească în acest sens. Iar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române e somat să prezinte, dacă are o perspectivă critică, aprobarea Sfântului Sinod, „în formă scrisă”, pentru a se exprima public.
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară