La fiecare sfârșit de an, ne însoțește celebrul refren de colind „Lăudați și cântați și vă bucurați!”. De pe 3 ianuarie 2025, a apărut și un refren de început de an: „ascultăm și nu judecăm!”, o variantă ciolacă a îndemnului „crede și nu cerceta!”
Face mare carieră filmulețul distribuit de Marcel Ciolacu, în care el, Premierul României, discută relaxat cu Alfred Simonis, președintele CJ Timiș (om din ograda lui Grindeanu, cum s-ar zice), despre tot felul de episoade ale relației lor, pe care le delimitează cu refrenul „ascultăm și nu judecăm!” Sursa de inspirație a produsului: Idiotul.
Este evident faptul că avem în față o calchiere a celebrului episod din Idiotul lui Dostoievski, în care trebuia ca participanții la masă să recunoască public un moment în care au fost ticăloși / mincinoși / lipsiți de scrupule. Așa ceva avem și-n scena celor doi Tik și Tok angrenați în acest joc.
Deși pare că discută de la egal la egal, trecând lejer de la formule de reverență la tutuială, este evident că cel care a plătit comandă și muzica. Rolul stabilit pentru Ciolacu este al unui duhovnic dispus să-l asculte pe un păcătos venit la spovedanie.
Jocul celor doi începe cu mărturisirea lui Ciolacu că el este cel ce a semnat ca Simonis să nu mai fie vicelider, deși la acel moment nu recunoscuse. Doamne, cum a putut duce această taină în suflet atâta timp?! – „5-6 ani”, după completarea precisă a victimei. Dar, a venit momentul sincerității, după modelul prințului Mîșkin, ceea ce arată că în față avem un ditamai caracter. Ascultăm și nu judecăm!
„Deschideți-vă sufletul!”, îl invită Ciolacu pe Simonis. Și acesta și-l deschide cu o poveste menită să întărească ceea ce s-a arătat în povestea 1: pe când erau în Deltă, un lider PNL a plecat la pescuit însoțit de un chelner cu papion, iar Marcel Ciolacu s-a supărat pe el, comparându-l cu Ceaușescu. Cine-l încurajase pe acela să se dea în stambă? Simonis. Mare pezevenchi! Dar, ce om e Marcel! Cum a identificat el rapid apucăturile nenorocite ale liderului liberal! Ascultăm și nu judecăm!
Și vine rândul lui Marcel Ciolacu: perechea aceea de pantofi pe care a primit-o cadou de la Simonis și despre care el i-a spus că-i vin… Nenorocire! Nu i-au venit, îi erau mari, precum facturile de la Nordis: prea mari! De aceea, i-a dat lui Costi de la Vâlcea. Doamne, și el a trebui să trăiască și cu această taină ani la rând. Cum a putut să ducă cu el un asemenea secret tenebros?! Ascultăm și nu judecăm!
Și vine și rândul lui Simonis să-și pună cenușă-n cap: „îți amintești când fii-miu a zis că te votează să fii președinte că meriți? Eu l-am învățat!” O declarație zguduitoare: după ce l-a încurajat pe liderul PNL să fie ca Ceaușescu, Simonis recunoaște că l-a învățat pe fiu-său să-i spună lui Marcel că-l votează. Mare pezevenchi! Ascultăm și nu judecăm!
Simonis continuă cu următoarea poveste: „Îți amintești când tu spuneai la partid să nu îi dea nimeni voturi lui Simion pentru că nu suntem siguri că intrăm în turul doi? Să știi că toți i-am dat…” Cu alte cuvinte: „tu, cinstitule, ne-ai spus să nu, dar noi, în ticăloșia noastră…” Iar Ciolacu, bine pregătit pentru această mărturisire spontană, replică: „Îmi pare rău că în acea duminică am plecat să mă văd cu fii-miu… Îmi pare rău că am plecat și nu am insistat și nu am stat acolo ca să nu se întâmple acest lucru. Ascultăm și nu judecăm!” Koneț film.
La această ultimă mărturisire a lui Simonis publicul poate găsi alte mantre decât cea rostită de cei doi politicieni dialogici: „Ascultăm și ne oripilăm!”, „Ascultăm și vomăm!”, „Ascultăm și vă denunțăm!”, „Ascultăm și nu vă mai votăm!”, „Vă privim și ne-ngrozim!” ș.a.m.d.
Ce a vrut să spună artistul, de ce a ieșit Marcel Ciolacu acum cu aceast filmuleț plin de momentele recunoașterii, ca-n filmele indiene, de-și rup votanții cămășile de pe ei văzându-l? De ce a fost necesar acest „lanț al amintirilor”, făcut după rețeta Bollywood?
Primul motiv ar putea fi acela că, după cele comise în alegerile de la finalul lui 2024, se strânge lațul covrig în jurul său și vrea să se acopere cu niște autodenunțuri, precum cel al lui Simonis, care să fugărească de lângă el orice pericol. Pentru că ceea ce face Simonis este autodenunț și poate vom afla care a fost și prețul acestei autodetonări.
Al doilea motiv ar fi revenirea în cursa pentru prezidențiale – pe lângă Porumbacu, mai bun e Ciolacu. Vedem aceeași preocupare pentru consolidarea imaginii lui Marcel Ciolacu ca om de familie în stare doar de minciuni benigne: că i-au venit pantofii, că nu i-a spus subalternului că el l-a ținut la index etc.; chestii-treburi, dar n-a participat la marea fraudă electorală de la prezidențialele și de la parlamentarele din 2024 – ba, chiar s-ar fi opus, dar i-au fost pantofii prea mari, iar fiul – în bermude la 5 grade.
Al treilea motiv ar putea fi gelozia lui Marcel Ciolacu față de Călin Georgescu, ce se bucură de like-uri spunând doar bazaconii și jucând prost niște scene luate din filme pentru tâmpiți. Păi, o întreagă industrie pune la dispoziție astfel de produse pe care ar putea să le exploateze Marcel Ciolacu. Să începem cu acest „lanț al amintirilor” și poate că, de această dată, va ajunge în turul doi pentru prezidențiale, sub sloganul „O floare și doi grădinari”. Of, de-ar mai fi trăit Naarghita!
Trecând peste aceste posibile motive ale producției în cauză, ajungem la următoarele concluzii:
- Suveraniștii nu sunt atât de mulți pe cât au părut – nici chiar cu Țățoiu și Alexandrescu – și se vor împuțina pe zi ce trece, descoperind încet dar sigur că ineptul lor împărat este gol și cu fusta în cap;
2. De actuala criză politică se fac vinovați liderii complexului politico-mediatic „Grivco” sau al cartelului USL (de la 1 la n), oriunde s-ar afla în structurile de stat, suveraniștii fiind păpușile pe care au crezut că le pot utiliza fără niciun risc;
3. Rămâne în picioare implicarea Rusiei pe fondul culpei celor de la punctul 2.
Dacă toate-acestea fi-vor asumate, ar trebui ca în curând să auzim la ușile acestor iresponsabili un nou refren intonat de sistemul judiciar românesc: „Ascultăm, cercetăm și vă judecăm!” Un an bun s-avem!
Sorin Bocancea este profesor și Rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: „Instituţii şi politici publice în Uniunea Europeană” (2004), „Cetatea lui Platon” (2010), „Noi și postcomunismul” (2012) și „Trei decenii de învățământ superior privat în România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași” (2021). A coordonat 12 volume colective (dintre care 4 în colaborare) și a realizat alte 5 în coautorat. A publicat peste 60 de articole științifice în reviste și în volume colective.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară