După ce povestise care au fost ultimele cuvinte ale lui Decebal, pentru că fusese el acolo și trăsese cu urechea, pacientul Călin Georgescu fericește poporul cu încă o mare poveste despre discuția lui cu Ștefan cel Mare, de la Podu Înalt. Când i se vorbea la școală de istorie, Călin blocat în poveste era acolo, cu voievodul, îi dădea sfaturi. Și de atunci n-a mai ieșit din ceața acelei zile.
Este cunoscut faptul că toți copiii au perioade în care cred în povești ce devin părți ale realității lor. Până când merg la școlă, ei mai vorbesc cu personajele preferate din poveste, pe care dezvoltarea creierului și educația le trimit în camera ficțiunilor. Însă, unele creiere se dezvoltă mai greu sau deloc, astfel încât unii adulți nu mai fac diferența dintre realitate și ficțiune. Psihologii și psihiatrii au identificat diverse patologii ce înregistrează astfel de blocări ale indivizilor în povești.
Distribuirea filmulețului cu Călin Georgescu povestind despre întâlnirea de la Podu Înalt nu este întâmplătoare, ci face parte din campania de întreținere a psihozei în care a intrat electoratul acestui individ. Campania cu voievozi e mai veche, a început-o AUR, dar cu mai mulți voievozi; și Ceaușescu se punea în seria voievozilor. Iar cei care l-au aplaudat și susținut pe Ceaușescu ieri au pus la cale campania lui Călin Georgescu de astăzi. La securiștii vechi ce l-au creat pe Călin Georgescu mă refer.
O bună bucată de vreme, pe rețele a circulat „Cartea lui Zamolxe”, pusă în pagină nu de Deceneu și nici de Decebal, ci de un anume Octavian Sărbătoare. Vedem la actualele demonstrații ale georgiștilor auriști și neauriști numeroși indivizi îmbrăcați în blănuri de oaie și cu fesuri „dacice” pe cap. Încinși cu tricolor, bineînțeles, ca orice geto-dac ce se respectă. Dar, de câteva zile, pe rețele circulă fragmente din „Testamentul lui Ștefan cel Mare”. Nu se mai precizează autorul, fiind prezentat ca un document istoric. Respectivul text nu este distribuit doar de tineri fără școală sau doar cu „școala TikTok”, ci și de scriitori și istorici, deveniți propagandiști ai lui Georgescu, după ce au fost propagandiști ai lui Ceaușescu. Continuitate sau întoarcerea ceaușismului în georgism.
Pictorul Dan Hatmanu i-a dedicat lui Ceaușescu un tablou în care „geniul Carpaților” ciocnea o cupă de șampanie cu voievodul moldav. Păcat că artistul a trecut la cele veșnice, că i-ar fi făcut și lui Georgescu unul, în care, probabil, acesta l-ar fi ținut de dârlogi pe Voiteș, calul lui Ștefan – deși Georgescu spune că era în spatele voievodului, dându-i sfaturi; de coadă, atunci!
Dar, vedem că propaganda merge și fără un asemenea tablou, că mișcarea produsă în jurul lui Călin Georgescu a ajuns la faza medicală, în care oamenii nu mai fac diferența între realitate și ficțiune. Georgescu poate crede că a vorbit cu Decebal și cu Ștefan cel Mare, că doamna Cristela îi va vorbi la fel ca mama domnitorului după bătălia de la Războieni (atenție, așa și-a imaginat Dimitrie Bolintineanu dialogul!). Problema este că cei care cred la fel sunt în proporție de masă.
Vechi membru al tribului lingvistic „Ca și”, Georgescu ne-a spus că el a vorbit cu Ștefan cel Mare „ca și copil”. Putea spune simplu: „ca Călin – când mai mult, când mai puțin”. Și poate că un alt Bolintineanu va da ca sigur dialogul dintre Călin și soția sa, în care doamna Cristela îi va răspunde competent, de dincolo de poarta închisă și fără clanță: „Vezi, să faci mai mare, / Uriaș pitic! / S-arăți că ești tare / În spitalul mic!”
Sorin Bocancea este profesor și Rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: „Instituţii şi politici publice în Uniunea Europeană” (2004), „Cetatea lui Platon” (2010), „Noi și postcomunismul” (2012) și „Trei decenii de învățământ superior privat în România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași” (2021). A coordonat 12 volume colective (dintre care 4 în colaborare) și a realizat alte 5 în coautorat. A publicat peste 60 de articole științifice în reviste și în volume colective.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară