Tocmai s-a încheiat întâlnirea dintre candidații la președinția Republicii Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Prima impresie este aceea a unui dialog ratat, din următoarele motive.
În primul rând, a șocat nivelul foarte scăzut al cunoașterii limbii române de către Stoianoglo. El are acces la limba română prin limba rusă, exprimându-se fără conjuncții și acorduri, după cum își traduce din limba rusă. Stoianoglo s-a prezentat drept ceea ce este: un candidat parașutat de la Moscova (deși este găgăuz din Comrat), ce nu are cum înțelege țara pentru conducerea căreia a fost trimis. Omul acesta este străin de țara pe care ar vrea s-o conducă, la fel cum erau comisarii staliniști, deși a avut o înaltă funcție în stat, cea de procuror general.
În al doilea rând, Stoianoglo a răspuns la puține întrebări, citind la unele răspunsurile scrise pentru altele. Dialogul nu s-a legat, fiind unul mimat, pregătit înainte și jucat prost de către „comisarul moscovit”.
Între cei doi, s-a văzut o diferență de la cer la pământ. Întrebarea este dacă au văzut-o și votanții.
Dar, dacă nivelul catastrofal la care s-a prezentat Stoianoglo a fost evident, și Maia Sandu a avut unele scăpări. În primul rând, Maia Sandu trebuia să vină cu multe exemple concrete, căci avea de unde. Ar fi fost bune câteva cifre și exemple de proiecte: sume de bani, număr de școli, număr de autobuze școlare, de drumuri ș.a.m.d. Și mai ales număr de țări europene care au trimis bani nerambursabili în Republica Moldova.
Sunt date publice pe care cetățeanul de rând nu le știe și este momentul să le afle acum de la ea. În al doilea rând, la fiecare non-răspuns al lui Stoianoglo trebuia să spună, când îi venea rândul, doar atât: „refuzați să răspundeți la întrebare!”
În al treilea rând, ironiile și abordarea ironică a preopinentului nu au fost percepute de omul care și-a vândut votul, din motive pe care le știm sau le bănuim. Multe nu au fost prinse nici de Stoianoglo, cu atât mai puțin de către votanții lui. De aceea, în detrimentul savorii unor replici în acest registru trebuie abordat limbajul simplu, direct, fără ambiguități.
În loc de „domnul Stoianoglo nu știe despre… (faptele de corupție)”, se poate apune „domnul Stoianoglo știa despre… (faptele de corupție) și astăzi nu recunoaște”. Cu siguranță, discuții pe aceste probleme de comunicare vor avea loc în cadrul echipei de campanie.
Ce a adus bun întâlnirea dintre cei doi? În primul rând, alegătorul a putut vedea și compara. Dar, așa cum pe cel ce are pașaport românesc și a votat „nu” la referendum nu te poți baza, măcar pentru scoaterea la vot a nehotărâtului poți lupta. Și aici vine al doilea avantaj: prestația lui Stoianoglo – răspunsurile și, mai ales non-răspunsurile – constituie o comoară pentru Maia Sandu.
De la amenințarea voalată cu destabilizarea păcii până la contradicția flagrantă între deținerea pașaportului românesc (ce-i dă dreptul să se plimbe nestingherit prin UE) și respingerea aderării la UE este un întreg evantai de teme ce-i pot bara acestuia drumul spre președinția Republicii Moldova. Depinde de modul în care Maia Sandu și echipa sa vor ști să le exploateze, să le comunice; dar, nu unui electorat presupus a sta tot timpul pe rețele citind scheme de comunicare, ci unuia ce-și face calculul pentru coșul zilnic, care nu știe cine i-a făcut drumul și care este dispus să voteze pentru cine dă mai mult. Pentru că la nivelul acela este el.
Nu știu dacă Stoianoglo se va ține de cuvânt și va veni și la o a doua confruntare. Iar dacă va veni, probabil că va fi ofensiv, cu o glicemie mai bună, nu va mai avea gura uscată ca la prima întâlnire, și va miza pe amenințări, minciuni și invective (elemente de bază ale școlii de propagandă de la Moscova). Însă, deși își va ține mai bine emoțiile în frâu, nu va reuși în scurt timp să învețe limba română și să vorbească altfel decât de citind răspunsuri prefabricate. Și nu va reuși să-și șteargă trecutul și nici obediența. Nu va reuși să iasă din haina unui om al ocupantului.
Toate aceste lucruri nu trebuie arătate votanților doar de către Maia Sandu, ci de către toți susținătorii ei. Fiecare dintre cei ce au votat pentru integrarea în UE trebuie să-și protejeze investiția și să mai convingă cel puțin un semen nehotărât să meargă la vot și să pună ștampila pe Maia Sandu.
Încă ceva: nu vă pierdeți timpul cu mancurții! Ei se vor lăsa conviși cam tot atunci când Stoianoglo va vorbi corect limba română. Acum nu e timp pentru ei. Discutați cu pragmaticii, cu cei ce au și avantajul pașaportului european și s-au bucurat și la banii murdari ai Moscovei. Spuneți-le că, dacă Stoianoglo va deveni președinte al Republicii Moldova, ei vor deveni insignifianți pentru regimul lui care, odată ce te-a cumpărat, indiferent cu cât, consideră că ți-a cumpărat și drepturile și te tratează ca pe un trădător. Și are dreptate.
Sorin Bocancea este profesor și Rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: „Instituţii şi politici publice în Uniunea Europeană” (2004), „Cetatea lui Platon” (2010), „Noi și postcomunismul” (2012) și „Trei decenii de învățământ superior privat în România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași” (2021). A coordonat 12 volume colective (dintre care 4 în colaborare) și a realizat alte 5 în coautorat. A publicat peste 60 de articole științifice în reviste și în volume colective.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară