Un proiect de lege depus recent de parlamentarii Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu ar urma să introducă obligativitatea montării unor stații de monitorizare la gropile de gunoi. Dacă ar trece acest proiect de votul reprezentanților, s-ar face un pas uriaș pentru menținerea calității aerului în parametri normali. Actualmente, chiar și în zona capitalei, problema calității aerului din cauza gropilor de gunoi este un veritabil coșmar pentru mulți oameni.
Operatorii de depozite de deșeuri ar putea fi obligați în curând să instaleze stații de monitorizare a calității aerului la gropile de gunoi, potrivit unui proiect de lege depus de parlamentarii USR Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu. Totodată, operatorii vor fi obligați să publice datele live, 24 de ore din 24, astfel încât orice persoană interesată să poată ști care este calitatea aerului pe care îl înspiră în fiecare zi.
„Oamenii ne scriu că trăiesc un coșmar, că nu pot deschide geamul propriei case din cauza mirosului. Sunt mii de români în această situație dramatică. Prin acest proiect de lege, ne propunem să asigurăm dreptul tuturor la un aer curat. Vrem să spunem stop practicilor ilegale care îmbolnăvesc mii de români”, declară deputata Diana Buzoianu, inițiatoare a proiectului și vicepreședintă a Comisiei de mediu din Camera Deputaților.
În prezent, aceste gropi de gunoi amenajate la marginea localităților în întreaga țară nu sunt monitorizate decât ocazional, dacă există plângeri.
„Ne confruntăm cu o realitate dură, aceea a prezenței la nivelul întregii țări de depozite neconforme de deșeuri. Depozitele în speță generează mirosuri neplăcute, dar dincolo de aspectele superficiale, generează emisii periculoase pentru sănătatea locuitorilor din zonă, precum emisii de metan şi de hidrogen sulfurat. Este datoria noastră să luptăm pentru un mediu mai sănătos, mai curat și mai verde”, susține și senatorul Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei de mediu din Senat.
Proiectul USR modifică OG 2/2021 privind depozitarea deșeurilor, în sensul stabilirii obligației operatorului depozitului de deșeuri de a asigura monitorizarea permanentă a calității aerului și de a transmite și raporta, în timp real, prin mijloace electronice accesibile publicului larg, rezultatele monitorizării calității aerului. Neîndeplinirea obligației va fi sancționată cu amendă și cu suspendarea desfășurării activității până la asigurarea monitorizării permanente a calității aerului.
Proiectul de lege a fost elaborat împreună cu George Gârbacea, fost președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară