Plecat la drum cu 309 inculpați, cel mai vechi dosar al DNA aflat încă pe rolul instanțelor ieșene se încheie fără nicio condamnare.
Câțiva inculpați au decedat în timpul procesului, dar pentru marea majoritate, procedurile legale implicate de numărul enorm de inculpați a însemnat prescrierea răspunderii penale. Ultimii inculpați, condamnați inițial, au scăpat de griji vinerea trecută. Formal, procurorii mai au încă posibilitatea de a declara apel, dar acest lucru nu ar mai putea duce la vreo condamnare, arată jurnaliștii Ziarul de Iași.
Ancheta procurorilor DNA a început în 2010, fiind vizate mai multe firme care angajau fictiv proaspăt absolvenți sau șomeri în vârstă de peste 45 de ani.
Grupul infracțional coordonat de Daniel Lucian Lupu încasase în decurs de trei ani subvenții în valoare de 1,76 milioane lei și ajutoare de șomaj în valoare de 606.000 lei, în baza unor contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezență și state de plată false.
Printre beneficiarii sumelor încasate ilegal se număraseră și angajații fictiv, ceea ce a dus pe de o parte la numărul imens de inculpați, iar pe de altă parte, la prelungirea excesivă a procesului.
Procesul a început în fața Tribunalului în aprilie 2013, inculpații fiind judecați pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, constituirea și sprijinirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri și utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Până în 2019, 13 inculpați decedaseră, patru firme implicate fuseseră radiate, iar pentru 7 inculpați persoane fizice și 7 firme s-a constatat prescripția răspunderii penale.
Au existat însă și condamnări. Lupu, recidivist, a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Nouă administratori de firmă au primit pedepse cu executare, între 2 și 5 ani. Un număr de 30 de angajați fictiv și 42 de șomeri fictiv au primit pedepse de 6 ori 10 luni, cu suspendare. Un număr de șase firme au fost și ele condamnate la afișarea sentinței la sediu timp de câteva luni și la plata unor amenzi penale. Au fost pronunțate și 5 achitări.
Sentința a fost anulată în 2020 de Curtea de Apel, care a dispus rejudecarea cazului. Dosarul s-a întors al Tribunal, procesul fiind reluat de la zero cu doar 113 inculpați rămași. În iulie 2022, a fost pronunțată o nouă sentință.
În cazul a 75 de inculpați intervenise prescripția răspunderii penale. Pentru 11 inculpați și patru firme încetase răspunderea penală pentru toate faptele, cu excepția celei de utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care fuseseră acordate. Alți cinci mai puteau fi judecați doar pentru abuz în serviciu. „Scuturat” bine, dosarul penal a continuat pentru 16 inculpați și patru firme.
CITEȘTE CONTINUAREA PE ZIARUL DE IAȘI
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară