Asociația Elevilor din Constanța transmite public faptul că dorește desființarea examenului de Bacalaureat și cere regândirea sistemului în integralitatea lui, astfel încât acesta să fie adaptat la nevoile actuale ale elevilor. Lorena Drăgușin, președinta asociației menționate, a declarat în exclusivitate pentru Media Quality, că elevii pe care îi reprezintă doresc constituirea unei comisii de experți care să pună în locul acestor metode vechi de testare alte mijloace de verificare a informațiilor adaptate la lumea în care ei se pregătesc să trăiască.
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică modul în care elevii sunt evaluați după 12 ani în învățământ și susțin că sistemul actual trebuie regândit. Într-un comunicat de presă transmis nouă, aceștia fac referire la simulările naționale recente ale examenului de Bacalaureat și spun că elevii au fost dezamăgiți de subiecte, spunând că sunt ineficiente, iar profesorii au dificultăți în a aplica noul mod de corectare digitală a examenelor.
„Examenul de Bacalaureat a ajuns o mare îngrijorare pentru toți elevii. În timpul liceului, elevii sunt învățați să tocească, nu să și înțeleagă ce li se predă, iar după examen tot ce au memorat va fi uitat, acesta nefiind folositor pentru viitorul lor. Elevii ajung să învețe doar ca să ia examenul și să scape de o grijă, nu ca să își testeze cunoștințele, deoarece acesta nu face asta. Reprezentanții Parlamentului nu au luat în serios acest examen, ba chiar au introdus tot felul de discipline exotice la care elevii sunt testați. În trecut, Ministerul Educației a echivalat probele examenului cu rezultatele dobândite în liceu, astfel i-am văzut inutilitatea, chiar din partea reprezentanților educației.”, se arată în comunicatul menționat.
Am contactat-o pe Lorena Drăgușin, președinta Asociației Elevilor din Constanța, care a declarat pentru Media Quality că elevii doresc înființarea unei comisii de experți care să adapteze sistemul la lumea actuală:
„Am solicitat ca examenul de Bacalaureat să fie desființat, deoarece în forma în care el există acum este absolut inutil. Nu se testează cunoștințele pe care elevii le-au dobândit, testează doar capacitatea de memorare a comentariilor kilometrice asupra operelor care sunt din anul 1800. Ne-am dori să se formeze o comisie formată din experți și profesioniști, care să regândească parcursul liceal, deoarece în forma în care există acum nu este eficient. Nu arată potențialul elevilor și cunoștințele pe care le-au dobândit. Facultățile oricum au admitere, adică nu vedem necesitatea lui în forma de acum.„, a declarat Lorena Drăgușin.
Elevii fac referire și la faptul că în România a crescut rata analfabeților funcționali. 42% dintre elevii din țară nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei și înțeleg superficial.
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016).
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară