Franța devine de luni, 4 februarie 2024, prima țară care trece în mod explicit în Constituție întreruperea voluntară de sarcină, transmite France Presse. În Franța, avortul la cerere este legal din anul 1975.
Deputații și senatorii francezi, reuniți luni într-o ședință solemnă de Congres la Palatul Versailles, urmează să aprobe, cu o foarte largă majoritate de voturi, modificarea Constituției propusă de guvernul președintelui Emmanuel Macron.
Cu patru zile înainte de 8 martie, Ziua internațională femeii, această modificare legislativă va introduce în articolul 34 al Constituției din Franța următoarea frază: „Legea determină condițiile în care se exercită libertatea garantată femeilor de a recurge la o întrerupere voluntară a sarcinii”.
Pentru a aproba această modificare este necesară o majoritate de trei cincimi din voturile exprimate. Acest prag ar urma să fie atins fără dificultăți, arată France Press, dacă se ține cont de voturile masive în favoarea poriectului din Adunarea Națională (493 de deputați „pentru” și 30 „contra”) și din Senat (267 la 50).
„Când drepturile femeilor sunt atacate în întreaga lume, Franța se ridică și își asumă rolul de avangardă a progresului„, a scris premierul Gabriel Attal pe rețeaua de socializare X la sfârșitul lunii februarie.
„Nu există suspans, dar este un moment crucial„, a spus Yaël Braun-Pivet, președinta Adunării Naționale franceze și prima femeie care prezidează un Congres, adăugând că este „un moment important pentru femeile din întreaga lume”.
Aceasta va fi „prima prevedere constituțională atât de explicită și de amplă pe această temă, nu doar în Europa, ci în lume”, a subliniat Leah Hoctor de la Center for Reproductive Rights, o organizație americană care apără dreptul la avort.
Reuniunea Congresului va pune punctul final unei lungi bătălii politice inițiate de stânga politică, susținută de asociațiile feministe și asumată în cele din urmă de guvern după mai multe demersuri parlamentare.
Susținută de peste 80% din populația franceză, conform mai multor sondaje, înscrierea în Constituție a avortului și-a făcut treptat loc pe scena politică. Chiar și dreapta și extrema dreaptă, care se opuneau în mod tradițional ideii sau erau sceptice cu privire la formularea aleasă de guvern, au sfârșit prin a vota majoritar în favoarea reformei, în ciuda câtorva reticențe.
Votul din 28 februarie al Senatului, care fusese mult timp considerat principalul obstacol în calea proiectului, a fost surprinzător de amplu în favoarea proiectului.
„Trebuie să punem în Constituția noastră prevederi pentru a proteja mai bine femeile, pentru a ne asigura că nimeni nu se atinge de avort„, a spus duminică ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară