Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului ajunge, din nou, în fața judecătorilor din Constanța, care, de data aceasta îl vor judeca pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. DNA Constanța a înregistrat, în data de 7 mai, la Curtea de Apel, dosarul prin care Teodosie Petrescu este trimis în judecată, alături de consilierul său economic. Cei doi au ajuns în atenția procurorilor DNA în urma unei anchete a jurnaliștilor Recorder în care arhiepiscopul Tomisului a fost înregistrat de un fost preot, acum om de afaceri, care în schimbul a 20% din afacere, îi promitea că obține o finanțare de 800.000 de lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte.
Potrivit DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în luna iulie a anului trecut, „în calitate de arhiepiscop al Tomisului, inculpatul Petrescu Teodosie, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”.
La discuție ar fi participat și consilierul economic al Arhiepiscopiei, care ar fi negociat cu omul de afaceri punerea în practică a „înțelegerii” respective. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie folosită pentru finanțarea lucrărilor la acoperișul Arhiepiscopiei Tomisului, distrus într-un incendiu și reabilitarea altor biserici din județul Constanța.
DNA precizează că acel consilier economic i-ar fi comunicat omului de afaceri și soluția prin care urma să intre în posesia banilor promiși. Mai exact, prin încheierea de către Arhiepiscopia Tomisului cu firma martorului a unui contract de consultanță fictiv.
Încă de la punerea sub acuzare, în decembrie 2023, IPS Teodosie a respins acuzația de cumpărare de influență.
„Sunt vorbe goale, nu au ce să ancheteze procurorii!”, a reacționat el.
Iar Arhiepiscopia Tomisului a recunoscut întâlnirea cu intermediarul respectiv. A venit însă cu precizări.
„Întrucât la Arhiepiscopia Tomisului s-au prezentat, de-a lungul timpului, tot felul de „facilitatori” cu tot felul de „propuneri”, dintre care îndeajuns de mulți nu păreau, la o evaluare normală, integri din punct de vedere psihic și comportamental, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a introdus, de peste un deceniu, măsura necesară de a invita în biroul de audiențe un subordonat cu rolul de martor și de sprijin. Astfel, în cazul „intermediarului”, Înaltpreasfințitul l-a invitat la discuție, așa cum era cutumiar, pe Părintele Consilier Ilie Petre. După ce au ascultat „propunerea”, atât Înaltpreasfințitul cât și Părintele Consilier i-au urat cu politețe „drum bun!” și „rămânem interesați de propunerea dumneavoastră” domnului respectiv și așa s-a încheiat audiența, prima și ultima din această narațiune absurdă”
În afară de ziua în care s-a purtat discuția, nu ar mai fi mai existat contacte ulterioare între Arhiepiscopia Tomisului și pretinsul om de afaceri (în realitate, fostul preot Petrică Leașcu).
„A fost o discuție în urma căreia atât Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie cât și Părintele Consilier Petre Ilie au apreciat „propunerea” ca fiind vizibil provocatorie și neserioasă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop.
Procesul va fi judecat la Curtea de Apel Constanța, care, deocamdată, nu a stabilit când va fi primul termen. Arhiepiscopul Teodosie a mai fost judecat la Curtea de Apel într-un dosar în care DNA Constanța l-a anchetat pentru frauda cu fonduri europene, în valoare de 300.000 de euro, într-un proiect privind dezvoltarea fermei Nazarcea.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost cei care l-au achitat definitiv.
Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară