Într-un gest de solidaritate fără precedent, sute de lideri politici, personalități publice și influenceri din Canada și Europa, inclusiv România, au transmis astăzi mesaje publice prin care solicită întoarcerea în Ucraina a copiilor ucraineni care au fost răpiți de Federația Rusă, inclusiv a zecilor de mii de copii deportați cu forța.
Pe fondul discuțiilor la nivel internațional legate de posibilele căi de a pune capăt războiului, această campanie coordonată de inițiativa Bring Kids Back UA, lansată de Președintele Ucrainei, subliniază că repatrierea copiilor ucraineni trebuie să fie un element nenegociabil în orice proces de pace. Mai mult, organizatorii campaniei afirmă că nu poate exista o pace justă și durabilă fără revenirea acestor copii la casele, familiile și comunitățile lor.
Deportarea forțată a copiilor nu este doar o încălcare a dreptului internațional – este o criză a drepturilor omului care necesită acțiune imediată. Pe măsură ce negocierile de pace avansează, participanții la campanie transmit lumii întregi că societatea nu poate uita de acești copii și că revenirea lor acasă trebuie să fie integrală și necondiționată prin negocieri.

Aproximativ 300 de voci din întreaga Europă și Canada participă la acest efort coordonat pentru a menține presiunea diplomatică, a crește gradul de conștientizare publică și a asigura tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele comise împotriva copiilor ucraineni. Și în România, cinci persoane publice care s-au remarcat de-a lungul timpului prin solidaritatea lor față de soarta populației civile din Ucraina s-au alăturat apelului pentru repatrierea copiilor răpiți. Susținătorii campaniei au purtat simbolic câte un hanorac care ilustrează drama cutremurătoare prin care trec mult prea mulți copii ucraineni și au transmis mesajele lor în spațiul public.
De la începutul invaziei la scară largă, Rusia a luat din Ucraina mii de copii ucraineni, pe care i-a separat cu forța de familiile lor și i-a dezrădăcinat de comunitățile din care făceau parte. Copiii răpiți sunt dispersați în regiuni îndepărtate ale Rusiei, mulți dintre ei fiind adoptați de familii ruse sau plasați în instituții aflate foarte departe de locurile lor de origine. Această campanie sistematică și calculată urmărește să distrugă identitatea copiilor ucraineni, să le șteargă amintirea limbi, culturii și a oricăror legături cu patria lor – fapt ce subminează viitorul Ucrainei și creează o amenințare pe termen lung la adresa securității întregii Europe.

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova pentru crime de război legate de deportarea ilegală și transferul forțat al copiilor ucraineni.Pentru mai multe informații despre inițiativa Bring Kids Back și cum puteți susține campania, vizitați site-ul organizației: https://www.bringkidsback.org.ua/about
Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară