Lituania: Opoziţia de centru-stânga s-a impus la alegerile legislative în faţa conservatorilor aflaţi la putere

Publicat:

Distribuie articolul:

Opoziţia de centru-stânga din Lituania a câştigat clar duminică al doilea tur al alegerilor parlamentare în faţa conservatorilor aflaţi la putere, după o campanie dominată de îngrijorările legate de creşterea costului vieţii şi inegalitatea socială, relatează AFP şi dpa, conform Agerpres.

Partidul Social Democrat a ieşit pe prima poziţie, cu un total de 52 de locuri în parlamentul de 141 de membri, şi speră acum să formeze o coaliţie, conform rezultatelor parţiale disponibile luni dimineaţă. Formaţiunea este cu mult înaintea creştin-democraţilor conduşi de premierul Ingrida Simonyte, care au obţinut 28 de locuri.

„Rezultatele alegerilor au arătat că poporul lituanian vrea schimbare, că are nevoie de un guvern complet diferit”, a declarat Vilija Blinkeviciute, lidera social-democraţilor.

La 64 de ani, această femeie care şi-a petrecut întreaga carieră în sectorul public se află într-o poziţie puternică pentru a deveni prim-ministru după ce şi-a construit o reputaţie de apărătoare a problemelor sociale, părând adesea binevoitoare şi maternă în apelurile sale puternice de a rezolva dificultăţile financiare ale lituanienilor, comentează AFP.

Pentru asta, ea ar trebui să renunţe la locul său din Parlamentul European.

Social-democraţii urmează să-i înlocuiască pe conservatorii aflaţi la putere, o schimbare despre care analiştii spun că este puţin probabil să modifice sprijinul pentru Ucraina al acestei ţări membră a UE şi NATO.

Victoria social-democraţilor a fost anticipată de sondaje şi de primul tur de scrutin din urmă cu două săptămâni. Atunci, au fost alocate 70 de locuri în cadrul sistemului de reprezentare proporţională şi au fost acordate opt mandate directe. Restul de 63 de mandate au fost stabilite în al doilea tur de scrutin, care a avut loc duminică, explică dpa.

Acest stat baltic de 2,8 milioane de locuitori urmăreşte cu precauţie Rusia vecină, temându-se că va fi următoarea sa ţintă dacă Moscova câştigă războiul împotriva Ucrainei.

În timpul campaniei electorale, toate principalele partide lituaniene au convenit asupra necesităţii de a sprijini ferm Ucraina şi de a menţine sau chiar de a creşte bugetul apărării, care se ridică la aproximativ 3% din PIB, peste ţinta de 2% stabilită pentru membrii Alianţei Nord-Atlantice.

Conform Institutului Kiel din Germania, Lituania se află printre primele trei ţări din lume în ceea ce priveşte procentul din produsul intern brut cheltuit pentru ajutorul acordat Ucrainei, cu o rată de 1,64%.

Partidul Social Democrat, care a condus guvernul din 2012 până în 2016, mizează pe o coaliţie cu Uniunea Democratică ‘Pentru Lituania’ (14 mandate) şi Uniunea Populară a Agricultorilor Lituanieni (opt mandate). Împreună, aceste partide au un total de 74 de locuri, adică o majoritate absolută.

Tomas Valiunas, un student de 18 ani care a votat pentru social-democraţi, a declarat că numirea lui Blinkeviciute ca prim-ministru „nu ar fi ideală, dar nici tragică”. „Aş dori să văd o infrastructură mai bună şi o reducere a inegalităţilor sociale, care sunt printre cele mai mari din Europa”, a declarat el pentru AFP.

Valerija Zaltauskiene, o pensionară, speră la o creştere mai rapidă a pensiilor sub noul guvern. „Primesc o pensie de 300 de euro. Cum pot supravieţui cu o astfel de sumă?”, întreabă ea.

Social-democraţii s-au angajat să majoreze pensiile, să facă impozitarea mai progresivă, să impoziteze bunurile de lux şi să crească finanţarea serviciilor sociale.

Întrebat despre venirea la putere a unei coaliţii de centru-stânga, preşedintele Gitanas Nauseda a spus că speră că „va fi eficientă şi nu se va abate de la problemele fundamentale şi strategice ale vieţii ţării”.

Social-democraţii au exclus pentru formarea guvernului o coaliţie cu un nou partid populist, ‘Zori pe Neman’, condus de fostul deputat Remigijus Zemaitaitis, care a fost în centrul unei controverse în timpul campaniei.

Această formaţiune a câştigat 20 de locuri, conform rezultatelor parţiale, şi s-a clasat pe poziţia a treia.

Anul trecut, Zemaitaitis a renunţat la locul său în parlament după ce a fost criticat pentru presupuse comentarii antisemite.

El este judecat pentru incitare la ură, o acuzaţie pe care o neagă, susţinând că a criticat doar politica guvernului israelian în Gaza.

Website | Mai multe articole

Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Redacția
Redacțiahttps://www.mediaquality.ro
Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

De la om la om

Ne întrebăm adesea ce ar fi de făcut cu pentru ca valhallii să iasă din demența dogmatică și să revină la realitate; să nu...

Călin (blocat în poveste)

După ce povestise care au fost ultimele cuvinte ale lui Decebal, pentru că fusese el acolo și trăsese cu urechea, pacientul Călin Georgescu fericește...

Ascultăm și judecăm

La fiecare sfârșit de an, ne însoțește celebrul refren de colind „Lăudați și cântați și vă bucurați!”. De pe 3 ianuarie 2025, a apărut...

Obiceiurile de iarnă, de la Butucaru la Rotunda

La începutul lunii ianuarie a acestui an, o știre a trezit națiunea din somnolența post-revelion: primarul comunei Berzunți (județul Bacău) a primit urători din...

Paralele revoluționare: Rusia 1917 – România 1989

Oare istoria se repetă cu adevărat? Sau ar fi mai indicat să spunem că își reia temele, însă cu alte variațiuni? Fiindcă Rusia e,...

Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devinăun hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în...

Articole asemănătoare

Privații „să înceteze mascarada” și să acopere ei hoția politicienilor și desfrâul pe bani publici, nu? De ce decizia lui Bolojan ar trebui să...

Ilie Bolojan face exact ce trebuie prin anunțul privind disponibilizarea a 200 de oameni de la Senat. Reducerea,...

De la om la om

Ne întrebăm adesea ce ar fi de făcut cu pentru ca valhallii să iasă din demența dogmatică și...

Călin (blocat în poveste)

După ce povestise care au fost ultimele cuvinte ale lui Decebal, pentru că fusese el acolo și trăsese...

Ascultăm și judecăm

La fiecare sfârșit de an, ne însoțește celebrul refren de colind „Lăudați și cântați și vă bucurați!”. De...