Mircea Geoană și-a preluat, în 2019, mandatul de secretar general adjunct al NATO după ce, conform regulamentelor, a obţinut o autorizaţie de securitate de la autorităţile naţionale, informează agenția News.ro, conform unui răspuns primit din partea NATO.
Răspunsul vine într-un moment în care Mircea Geoană, candidat la președinția României, este vizat de o anchetă jurnalistică internațională care arată că un apropiat al său ar fi avut legături de afaceri cu un oligarh rus controversat. Geoană a folosit ca principal argument în apărarea sa faptul că a fost „verificat și acceptat” de NATO, acuzând jurnaliștii de „o operațiune FSB” împotriva sa.
„Dl. Geoană a îndeplinit funcţia de secretar general adjunct al NATO în perioada octombrie 2019 – septembrie 2024. Toţi angajaţii NATO trebuie să obţină o autorizaţie de securitate de la autorităţile lor naţionale pentru a-şi putea prelua atribuţiile în cadrul organizaţiei, iar dl. Geoană a făcut acest lucru. (…) În perioada în care a fost secretar general adjunct al NATO, dl. Geoană a lucrat în mod consecvent în sprijinul Alianţei transatlantice şi în apărarea valorilor democratice ale NATO”, a precizat NATO, pentru News.ro.
Fost secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a demisionat recent pentru a candida la preşedinţia României, este vizat de o investigaţie jurnalistică a unei organizaţii internaţionale de presă, The Organized Crime and Corruption Reporting Project, care a dezvăluit că unul dintre coordonatorii campaniei sale, Rareş Mănescu, are legături cu un om de afaceri rus şi propagandist al Moscovei, care a călătorit în Crimeea de cel puţin 10 ori după anexarea ilegală din 2014.
Jurnaliştii au arătat că Rareş Mănescu a înfiinţat o firmă cu omul de afaceri rus Aleksei Kozlov, în timp ce conducea mişcarea premergătoare campaniei lui Geoană, pe când acesta era încă adjunct la NATO. Investigaţia jurnalistică arată o serie de ramificaţii care duc chiar la un mercenar care a luptat în Donbas de partea Rusiei. Kozlov ar fi avut şi o identitate secretă, cu care s-ar fi folosit pentru a pleda în favoarea Rusiei, mai susţin jurnaliştii.
Mircea Geoană a declarat joi, în cadrul unui interviu pentru Digi 24, că s-a adresat instituţiilor specializate ale statului român, precum şi structurilor aliate care se ocupă de aceste probleme pentru a investiga, până în cele mai mici detalii, ceea ce el numește „operaţiunea de kompromat” care îl vizează şi care este, potrivit lui Geoană, din „manualul de operare al FSB”.
Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară