În data de 21 martie este Ziua Mondială a Poeziei, iar în România va fi prilej pentru Noaptea de Poezie, un program de educație de promovare a culturii scrise care se va desfășura în 10 spații culturale expoziționale din 7 orașe, cu participarea a 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.
Cum nu putem să trecem în revistă 58 de poeți fără a publica și poeziile lor, precum și parcursul lor poetic (pentru aceasta puteți consulta site-ul evenimentului), m-am gândit la un poet care ar însuma toate aceste voci prin poezia sa atotcuprinzătoare, de o frumusețețe stranie și seducătoare. Emilian Galaicu-Păun.
SanG d`encre. Poeme alese de Al. Cistelecan, de Emilian Galaicu-Păun, Editura Cartier, Colecția de colecție, 2020
Cartea propusă la Clubul MediaQuality este publicată de editura Cartier, în Colecția de colecție. Poet, prozator, esesist, Emilian Galaicu-Păun despre care Ruxandra Cesereanu spune că este ”probabil cel mai experimentator pe și în limba română din Republica Moldova”, iar cărțile, ”mai totdeauna speculative la nivel de limbaj, iar uneori aproape că reinventează limba română”. De urmărit analiza Ruxandrei Cesereanu în materialul video de mai jos.
Cartea la care o propunem adună poezii din volume publicate ale autorului, alese de Al. Cistelecan. Prefața semnată de Cistelecan radiografiază la fel de seducător opera autorului. Atât de seducător și de aplicat, încăt orice altă analiză sau încercare de prezentare ar cădea într-un derizoriu explicativ. Pe coperta a 4-a un fragment din prefața semnată de Al. Cistelecan: „…e un limbaj tare, salvific, menit măcar să cenzureze fatalitatea morţii, cea care-l «caută» pe poet «cu mână de moaşă». Acesta e miezul iradiant – şi inexorcizabil, de fapt – al poeziei lui Emilian Galaicu-Păun: coincidenţa dintre naştere şi moarte, inseparabilitatea, indistincţia lor. (…) Galaicu-Păun mizează pe o stihialitate dezlănţuită a imaginarului, descărcat în ample tensiuni expresioniste în care revelaţia are concreteţea imediată a spasmului, iar spasmul are gramatica diafană – şi atroce totodată – a misterului.
Iese astfel o poezie de înalt voltaj şi de ample convulsii – sau cutremure – atât ale fiinţei, cât şi ale limbajului; o poezie parcă abia scăpată din teroarea viziunii şi care răsfrânge în pagină o panică vag controlată a propriei furori imaginative. Căci poezia lui Emilian Galaicu-Păun dintr-o astfel de furoare cu fond romantic îşi trage principiul vizionar şi chiar reporturile de cotidian, inserţiile brutale de real şi inflamaţiile sarcastice exprimă la el o condiţie de febră profetică; nu sunt simple transcripţii, ci inducţii violente de angoase iar realul, oricât de imediat, se proiectează, de fapt, nu ca notaţie, ci ca ipoteză şi ipostază imaginative, ca epifanii entropice.”
Așadar, poezia:
SanG d`encre. Poeme alese de Al. Cistelecan, de Emilian Galaicu-Păun, Editura Cartier, Colecția de colecție, 2020
Unionista
Ceea ce
nu știu
istoricii
Unirii
este că,
de când
ai trecut
Prutul,
doar ca să
petrecem
o noapte
împreună,
frontiera
de stat
de circa
900 km
a scăzut
fix c-un
meridian,
al Facerii.
Cel bătut îl duce pe Cel nebătut
(ediție reviziuită și scăzută)
Motto: ”Dragu miachii, după tine
Îmi pare și rău și bine” (bocet hunedorean)
caravana trecu prin urechiile acului – poarta regatului nostru Gherghef
când Infanta dormea cu ragatul în poală buimacă
de pe somn ea uită de ozor și cu drumul mătăsii brodă:
Ducă-se pe pustii s-a întors din pustiu
ziua albă-a regatului nostru ca pânza întinsă pe rame
se soi (cine-și șterse cu ea chipul plin de sudoare?)
când Infanta brodă cum ai coase un sac cu făină la gură:
Ducă-se pe pustii s-a întors din pustiu
ca o mie și una de nopți se vesteau pețitorii de dor subțiindu-se
n-a putut pune ața în ac – castității ei poartă – niciunul
fără somn rătăcea prin saloane Infanta doar pașii legau înțeles:
Ducă-se pe pustii s-a întors din pustiu
(…)
Clin d’œil
O grefă de
privire – n
stare pură,
bleu ciel
cu irizări
de Voroneț
vs ochii tăi
în ape, cu
pepite de
aur – unul
Dumnzeu
știe dacă
va prinde!
Nu mi-i că
voi vedea
într-o zi
moartea cu
ochii, mi-i
să nu-i mai
pe-ai tăi…
NOAPTEA DE POEZIE este un program de educaţie culturală şi de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nişă: Poezia. Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei). Participă 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară