În Târgu Jiu, ca să poată afla adevărul despre o situație suspectă, un tânăr a fost nevoit să apeleze la judecători pentru ridicarea unor probe care să arate situația concretă. Asta pentru că, deși s-a adresat Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj cu o plângere penală, anchetatorii s-au rezumat la a nu face nimic.
Mai exact, în baza unor fotografii făcute la Biroul Electoral Județean Gorj în care, în mașina Primăriei Municipiului Târgu Jiu apare un sac suspect, în care se crede că ar exista buletine de vot, tânărul a cerut Poliției din Gorj ridicarea imaginilor de pe camerele de supraveghere pentru elucidarea situației. Plângerea a fost făcută în urmă cu o săptămână, dar polițiștii au refuzat să pună în aplicare, cu celeritate, ridicarea acestor probe. Au motivat că au timp 30 de zile.
Ionel Burtea este un tânăr antreprenor din Gorj care a candidat la alegerile scrutinului din 9 Iunie pe listele Partidului Național Liberal pentru Consiliul Local Târgu Jiu. A urmărit în deaproape desfășurarea alegerilor și a constatat că ar fi fost făcute nereguli în privința votului.
De exemplu, că s-ar fi pierdut saci cu buletinele de vot exprimate în Târgu Jiu, că au fost întocmite procese-verbale cu numărarea voturilor din secții ”în alb”, că depozitarea în tiruri a buletinelor de vot exprimate nu era păzită corespunzător și, de asemenea, că ar fi fost încărcate în mașinile Primăriei Târgu Jiu saci cu voturi. Această ultimă acuzație, extrem de gravă, a dorit să fie verificată de polițiștii din Gorj prin ridicarea unor imagini de pe camerele de supraveghere din fața Biroului Electoral Județean Gorj.
De bună credință, tânărul s-a adresat IPJ Gorj printr-o plângere penală, solicitând, cu celeritate, imaginile de pe camerele de supraveghere pentru elucidarea acestei situații. Deținea fotografii în care, în mașina Primăriei Municipiului Târgu Jiu, în fața BEJ, apare un sac în care se presupune că se afla voturi, iar în fotografie apare și primarul de municipiu, Marcel Romanescu, candidat al PSD pentru această funcție. Cerea tânărul, ca la ridicarea acestor imagini să participe și el sau avocatul său. Însă, deși depusă de o săptămână, polițiștii nu au dat curs solicitării, motivându-i că au la dispoziție 30 de zile.
Poliția nu vede o urgență în această poveste
Pentru că legea prevede că în astfel de situații trebuie acționat cu celeritate, tânărul a cerut magistraților Judecătoriei Târgu Jiu, prin ordonanță președințială, obligația de a face. Mai exact, a cerut judecătorilor să pronunțe o decizie prin care să fie ridicate de urgență imaginile cu pricina. A chemat în răspundere, IPJ Gorj și Primăria Municipiului Târgu Jiu care deține, de fapt, aceste imagini, întrucât camerele de supraveghere de la locația în care a funcționat BEJ Gorj sunt administate de autoritatea locală.
Judecătorii trebuie să se pronunțe vineri, 21 iunie, pe această solicitare.
Gabriela Mladin activează în presă din anul 2000. Inițial, a lucrat ca jurnalist de presa scrisă pentru mai multe ziare locale, iar din 2003 a fost corespondent al cotidianului Jurnalul National. Tot din 2003 activează și pentru Antena 1 și Antena 3, iar din 2007 este corespondent Europa FM.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară