Moara justiției macină în gol în procesul fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. Trei săptămâni nu au fost suficiente pentru ca magistrații să motiveze decizia de a elimina probe grele din rechizitoriul DNA. Ultimul termen de judecată s-a desfășurat practic în orb. Procurorii au anunțat că merg mai departe, după ce au ajustat rechizitoriul așa cum au presupus că voia instanța. Apărarea însă a cerut și obținut o nouă amânare.
Pe 25 octombrie, judecătorul de cameră preliminară a Curții de Apel a provocat o adevărată furtună atunci când a anunțat că rechizitoriul înaintat de procurorii DNA în decembrie anul trecut nu este în regulă și a refuzat să accepte începerea judecății în baza acestuia. Judecătoarea a dispus excluderea din probatoriu a unor înregistrări efectuate de doi colaboratori cheie ai DNA, ca și a declarației unei martore. A fost stabilit un nou termen de judecată pentru data de 15 noiembrie, iar procurorilor li s-a cerut ca în decurs de 5 zile de la primirea încheierii de ședință motivate să remedieze neregularitățile din rechizitoriu sau să îl ceară înapoi pentru refacerea cercetărilor.
Judecătoarea nu și-a motivat decizia
Ziua de vineri a venit însă fără ca motivarea deciziei instanței să ajungă la procurori și la avocații apărării. Fără a cunoaște raționamentul judecătoarei, procurorii au acționat în orb. Au luat rechizitoriul, au tăiat din el porțiunile care făceau referire la probele eliminate de magistrați, iar joi l-au depus din nou la dosar, însoțit de ordonanța regulamentară de remediere. Situația le-a permis însă avocaților apărării să mai câștige timp pentru clienții lor, invocând faptul că ordonanța de remediere și noua formă a rechizitoriului abia au fost depuse la dosar și este nevoie de timp pentru studiu. Daniel Atasiei, reprezentantul fostului președinte al CJ Vaslui, a plusat, precizând că are nevoie să cunoască și conținutul încheierii din 25 octombrie pentru a vedea în ce măsură procurorii s-au conformat dispozițiilor instanței.
Aflați în sală în stadiu de practică, doi viitori procurori, aflați în anul II de studiu la Institutul Național al Magistraturii, au putut vedea cum se desfășoară o ședință de judecată fără a se cunoaște pe ce și-a bazat judecătorul decizia luată la termenul anterior. Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru 6 decembrie, dată până la care judecătoarea de cameră preliminară ar urma să-și prezinte motivarea deciziei din 25 octombrie.
CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL ÎN ZIARUL DE IAȘI
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară