Protestul fermierilor. Primul test al anului

Publicat:

Distribuie articolul:

Protestul fermierilor este primul test din acest an pe care trebuie să-l treacă nu doar guvernul, ci întreaga societate românescă. Motivele: anul electoral și războiul din Ucraina. În alte condiții, un asemenea protest s-ar fi înscris într-o serie de manifestări obișnuite într-o țară democratică.

Dar, în condițiile anului 2024, el antrenează elemente ce depășesc simpla dispută dintre o categorie socială și guvernare, pentru că, așa cum am mai spus și cu altă ocazie, în acest an electoral un jucător va fi Rusia cu toate cozile ei de topor din societatea românească, aflate atât în prima linie a politicii, înregimentate în partidele populiste, cât și-n linii mai difuze, prin diverse organisme ce propagă sub haina patriotismului antieuropenismul.

Un lucru par să nu-l știe sau să-l fi uitat guvernanții și sfătuitorii lor: populiștii nu apar din nimic, ci prin exploatarea propagandistică a unei probleme. Ei preiau o temă reală de nemulțumire a unui segment social și o gonflează, prezentând-o ca pe o problemă națională, europeană, regională și, în fine, vitală. Scopul lor nu este acela de a veni cu o rezolvare, ci de a culege voturi din indignarea nemulțumiților, pe care o conduc propagandistic spre ură și spre dorința de a sancționa. Iar sancțiunea vine la vot.

Guvernanții noștri știau de problemele fermierilor și de faptul că aveau mecanismul european de protejare a acestora în condițiile războiului din Ucraina. Dar nu au acționat și oamenii au ieșit în stradă. Ce s-a întâmplat? Un oportunist pesedist și-a pus pe cap o cușmă și s-a erijat în lider al lor, iar Simion și Șoșoacă s-au și înființat la locurile adunărilor pentru a le confisca protestul. Noroc că fermierii nu au mușcat de momeala populiștilor și i-au izgonit cu strigăte voioase de „huo!”. Dar câți vor proceda ca ei?

Nu doar fermierii au avut nemulțumiri. Protestează cei din justiție, se anunță proteste în primării, se pregătesc cei din sănătate ș.a.m.d. Cu toții au anumite nemulțumiri și se vor găsi lideri care să-i organizeze. Iar populiștii vor fi acolo, la proteste.

În tot acest timp, ce fac guvernanții de la toate nivelurile? Sunt prezenți la serbări de toate felurile, acolo unde ei sunt pe scenă iar votanții, dincolo de garduri, acolo unde se plasează și populiștii, pentru că, nu-i așa?, numai ei sunt „din popor și pentru popor”. De pe scenă curg laude de sine și promisiuni de mai bine, iar de dincolo de garduri se strigă nemulțumirile.   

Partidele mainstream ce guvernează perioade lungi ajung la o oboseală și la ignorarea sursei legitimității lor: votul cetățeanului. Ele cred că este suficient să enumere unele proiecte de succes realizate din bani publici pentru ca lumea să meargă fericită la vot și să le mai crediteze pentru încă un mandat. Or, nu este așa. Cetățeanul are nevoie de competiție și de convingerea că poate contesta și provoca schimbarea. Pentru că primele două partide ce asigurau o succesiune la guvernare și-au dat mâna peste țară și caută soluții pentru a-și prezerva puterea prin modificări ale legii electorale și nu prin întoarcerea la vot, cetățeanul se simte păcălit și furat. Și dorința lui de contestare va fi exploatată de către populiști, care nu sunt mai buni decât politicienii din partidele ostenite de atâta guvernare.

Asta se întâmplă în România uselistă. Cele două partide au amputat elementele campaniei electorale: au redus drastic nivelul fondurilor ce pot fi utilizate în aceste ritualuri periodice absolut necesare într-o democrație funcțională, au redus perioada campaniei, s-au mulțumit cu a face două-trei adunări cu simaptizanți după modelul „scenă-garduri” și au finanțat presa pentru a nu mai provoca anchete și polemici. Parafrazând un vechi slogan al lui Ion Iliescu, acum avem „O coaliție pentru liniștea dumneavoastră”. Am ajuns în atmosfera alegerilor pentru Marea Adunare Națională: cu trei afișe, cu emisiuni comandate, cu laude deșănțate, cu „blaturi” locale și cu liste venite de la centru. Nici măcar acele „competiții interne”, ale căror rezultate au fost mereu eludate, nu se mai fac, semn că nici măcar pentru a da măcar impresia de competiție nu se mai obosește nimeni. Pentru că actuala coaliție are convingerea că va rămâne mereu la guvernare.

Ce se întâmplă în opoziție? Cea a partidelor democratice, Alianța Dreapta Unită, se activează greu și nu reușește să conteste viguros actuala guvernare și nici acțiunile partidelor populiste, deși ar avea suficiente motive s-o facă. La fel ca alianța de guvernare, ea lasă partidele populiste să facă jocul contestării și ratează, astfel, recuperarea voturilor celor în căutare de vehicul politic al contestării. Polul democratic de dreapta de la populiști trebuie să rupă voturi, fiindcă actuala coaliție și-a cam atins pragul de jos în opțiunile electoratului.

Iar aceasta o poate face contestând nu doar actuala coaliție, fiindcă nu reușește s-o facă zgomotos ca populiștii, ci atacând mai ales prestațiile și conținutul mesajelor populiștilor, arătând electoratului că ei sunt pericolul cel mare pentru ceea ce s-a construit în trei decenii de democrație. E momentul ca populiștii, care au fost lăsați în pace până acum, să fie atacați frontal cu toate mijloacele democratice. O astfel de strategie ar scoate în evidență conivența acestora cu actuala coaliție, despre care se vorbește mai mult în rândul societății civile.

Calculul partidelor democratice de la guvernare și din opoziție pare a fi același: să lăsăm populiștii să conteste, pentru că electoratul majoritar nu va vota indezirabili ca ei. Se înșeală și uită câte voturi a luat Dan Diaconescu, au uitat câte voturi a luat AUR când a fost lăsată să facă campanie prin marșuri și adunări publice încălcând restricțiile din pandemie.

Opozița față de guvernare vine și din partea societății civile, intrată acum într-o perioadă de letargie după trădarea venită din partea Președintelui Iohannis. Recent, am avut onoarea de a participa la o întâlnire a Convenției Grupurilor Civice, care a avut loc ca Timișoara. S-a discutat despre faptul că „programul Dragnea” de distrugere a justiției a fost dus la capăt „pas cu pas”. Deși Piața a câștigat atunci, Președintele și partidele de guvernământ au învins după. O lehamite s-a aștenut în rândul organizațiilor civice și lucrul acesta îi îngrijorează pe activiști. (voi reveni asupra acestui subiect)

În concluzie, opoziția democratică – atât cea politică, cât și cea civică – este în criză, iar spațiul contestării este dominat de opoziția antidemocratică a partidelor populiste. Pe acest fond, a început seria de contestări din partea categoriilor sociale nemulțumite de diverse aspecte. Exact asta așteaptă populiștii, pentru că acele contestări vor fi în stradă, locul lor predilect pe care partidele democratice l-au uitat demult. Cu această stare de lucruri începem anul electoral.

Mai multe articole

Sorin Bocancea este profesor și Rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: „Instituţii şi politici publice în Uniunea Europeană” (2004), „Cetatea lui Platon” (2010), „Noi și postcomunismul” (2012) și „Trei decenii de învățământ superior privat în România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași” (2021). A coordonat 12 volume colective (dintre care 4 în colaborare) și a realizat alte 5 în coautorat. A publicat peste 60 de articole științifice în reviste și în volume colective.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Sorin Bocancea
Sorin Bocancea
Sorin Bocancea este profesor și Rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: „Instituţii şi politici publice în Uniunea Europeană” (2004), „Cetatea lui Platon” (2010), „Noi și postcomunismul” (2012) și „Trei decenii de învățământ superior privat în România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași” (2021). A coordonat 12 volume colective (dintre care 4 în colaborare) și a realizat alte 5 în coautorat. A publicat peste 60 de articole științifice în reviste și în volume colective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Mesajul lui Orban pentru Ciucă: „Dacă rămâneți în cursă, nu veți fi nimic altceva decât un iepure al lui Ciolacu”

Ludovic Orban a făcut una dintre cele mai interesante mutări politice din această campanie a prezidențialelor, prin retragerea lui în favoarea candidatei USR, Elena...

Vlad Voiculescu anunță că îl acționează în instanță pe Mircea Geoană pentru afirmații false în dezbaterea prezidențială

Vlad Voiculescu, europarlamentar și președinte al USR București, a anunțat public că intenționează să îl acționeze în instanță pe Mircea Geoană, candidat independent la...

VIDEO Gladiator 3 este deja în pregătire, afirmă regizorul Ridley Scott

Mult aşteptata continuare a filmului "Gladiator" nu a fost lansată încă în Statele Unite, dar regizorul Ridley Scott a anunţat deja că lucrează la...

Acuzații de trucare a licitațiilor pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași

O dispută în mediul academic ar putea avea consecințe juridice. La mijloc este un incident petrecut săptămâna trecută pe șantierul de la Spitalul Regional...

Ludovic Orban a anunțat că se retrage din cursa electorală pentru prezidențiale şi că o susţine pe Elena Lasconi

Ludovic Orban, candidat la alegerile prezidenţiale din partea Forţa Dreptei, a anunţat, luni seară, că se retrage din cursa pentru alegerile prezidenţiale şi că...

Zece ani cu răul cel mai mic

Postul public de televiziune ne-a obișnuit ca, în prima zi a fiecărui an, să difuzeze o selecție din programul de revelion sub titlul „Dacă...

Articole asemănătoare

Procesul lui Dumitru Buzatu, fostul șef al CJ Vaslui, este măcinat în gol la moara Justiției ieșene

Moara justiției macină în gol în procesul fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. Trei săptămâni nu...

Mesajul lui Orban pentru Ciucă: „Dacă rămâneți în cursă, nu veți fi nimic altceva decât un iepure al lui Ciolacu”

Ludovic Orban a făcut una dintre cele mai interesante mutări politice din această campanie a prezidențialelor, prin retragerea...

Vlad Voiculescu anunță că îl acționează în instanță pe Mircea Geoană pentru afirmații false în dezbaterea prezidențială

Vlad Voiculescu, europarlamentar și președinte al USR București, a anunțat public că intenționează să îl acționeze în instanță...

VIDEO Gladiator 3 este deja în pregătire, afirmă regizorul Ridley Scott

Mult aşteptata continuare a filmului "Gladiator" nu a fost lansată încă în Statele Unite, dar regizorul Ridley Scott...