Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii analizează, miercuri, 17 aprilie, propunerea Inspecției Judiciare de suspendare din funcție a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia. Este magistratul care a intrat în atenția CSM după gafele repetate în ședințele de judecată din dosarul Vlad Pascu, stârnind revolta rudelor victimelor șoferului care, sub influența drogurilor, a ucis doi studenți și a rănit alți trei.
În solicitarea lor, inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către această judecătoare, care întreba dacă în sala de judecată este prezent Sebastian Olariu, tânărul decedat în accidentul provocat de Vlad Pascu, „ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”.
Solicitarea Inspecției Judiciare a fost înaintată marti, 16 aprilie, iar CSM a programat ședința publică de analizare a propunerii de suspendare pentru 17 aprilie, la ora 10.00. Și asta pentru că joi, 18 aprilie, la Mangalia, ar urma să fie ultimul termen de judecată în dosarul lui Vlad Pascu, numit și dosarul „2 Mai”, după locul unde a avut loc tragedia.
O eventuală suspendare din funcție a judecătoarei de caz ar însemna o răsturnare de situație în dosar. Sentința s-ar amâna. Există și posibilitatea reluării procesului.
„Suspendarea judecătoarei din cazul Vlad Pascu ar presupune ca următorul complet de judecată investit cu soluționarea cazului să readministreze în integralitate tot probatoriul, implicit acea cerere de schimbare a încadrării juridice, din ucidere din culpă, în omor calificat. Ar însemna și o reanalizare a cererii lui Vlad Pascu de judecare simplificată a cauzei”, susține Adrian Cuculis, avocatul părinților victimelor.
Potrivit apărătorului, „ținând cont de faptul ca data de 18 aprilie ar fi urmat sa fie ultimul termen de judecată, atâta vreme cât CSM dispune suspendarea din functie a judecătoarei Popoviciu, asta ar însemna ca întreg probatoriul și întreaga procedură să fie readministrate de la zero, respectiv să avem de a face cu o schimbare totală sau, mai bine spus, cu o răsturnare de situație în cazul „2 Mai”.
Între timp, la Constanța, Tribunalul a respins contestația lui Vad Pascu la decizia Judecătoriei Mangalia de prelungire a arestului preventiv, el cerând arest la domiciliu pentru continuarea studiilor.
Astfel, Pascu rămâne la Penitenciarul Poarta Albă. Avocații inculpatului consideră că în cele opt luni de când este arestat, Vlad Pascu a atins un termen rezonabil de detenție. Plus că, instanța din Mangalia a acceptat procedura simplificată a judecării inculpatului, fapt ce i-ar reduce pedeapsa cu o treime, și a respins cererea victimelor lui Pascu de schimbare a încadrării juridice, din ucidere din culpă, în omor calificat. Avocatul Alin Trandafirescu a ținut să precizeze că nu înțelege care sunt argumentele pentru care cazul Pascu este extrem de mediatizat, având în vedere că mai sunt cazuri asemănătoare, inclusiv accidentul cu trei morți, judecat la Alba Iulia, unde inculpatul este în arest la domiciliu.
Invitat să vorbească, prin sistem videoconferință, Vlad Pascu a spus că nu se regăsește în cele scrise de presă și că nu este un pericol social. Regretă tragedia provocată de el și a dat asigurări că va executa pedeapsa judecătorilor, respectând obligațiile pe care le va stabili instanța.
În fața Tribunalului, mai mulți studenți la Drept au protestat, cerând dreptate pentru Sebi și Roberta, studenții uciși de Vlad Pascu. „Corupția ucide” au scrie pe pancarte. Tinerii cred că încadrarea juridică este greșită.
„O ucidere din culpă ar fi maxim 8, până în 10 ani, pe când pentru omor cu intenție indirectă, limitele pedepsei ar fi mult mai mari. Ne dorim ca doamna judecător să studieze atent dosarul și să se pronunțe corect”, au transmis studenții protestatari.
Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară