Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat postul de televiziune Realitatea TV cu o amendă de 10.000 de lei, ca urmare a linșajului mediatic îndreptat împotriva activistului Radu Hossu, cunoscut îndeosebi pentru actele lui de solidaritate cu poporul ucrainean în timpul invaziei rusești. De altfel, Radu Hossu este persoana fizică ce a reușit să strângă din donații sume uriașe pentru ajutorarea Ucrainei, dar și omul care a mers pe front, pentru a sprijini ucrainenii în unul dintre cele mai grele momente ale istoriei lor.
Linșajul mediatic despre care vorbim, confirmat de CNA, s-a petrecut în cadrul unei emisiuni difuzate pe 4 septembrie 2024, în timpul căreia postul a transmis informații false și nefondate despre activitatea lui Hossu în Ucraina, pe baza unor afirmații făcute de un fost membru al partidului AUR, deputatul Mihai Lasca și de jurnalistul Mihai Belu. CNA a considerat că Realitatea TV a încălcat atât principiul separării faptelor de opinii, cât și cel al obiectivității și corectitudinii, prezentând informații fără verificare și într-un mod vădit părtinitor.
În respectiva emisiune, realizatoarea Anca Alexandrescu, împreună cu mai mulți invitați, printre care se aflau și persoane cu o poziție favorabilă Rusiei, au fost emise acuzații grave la adresa lui Hossu, inclusiv că ar fi amenințat cu moartea pe deputatul Mihai Lasca sau că ar finanța o grupare de mercenari periculoși.
Emisiunea a coincis cu o transmisie similară la România TV, unde Victor Ciutacu făcea acuzații asemănătoare.
Printre altele, Radu Hossu a fost acuzat, fără dovezi, că ar fi „lider al reziștilor, acuzat de terorism”, că „finanțează grupări periculoase de mercenari” și că ar fi „amenințat cu moartea un fost deputat”, informații pe care CNA le-a considerat nu doar incorecte, dar și prezentate cu rea-credință.
Hossu a subliniat în postarea sa că acest atac mediatic l-a afectat profund, atât la nivel personal, cât și familial, remarcând mai ales impactul pe care difuzarea unor astfel de informații l-a avut asupra celor apropiați, inclusiv asupra mamei sale.
„Vecinii i-au transmis mamei mele, care de altfel suferă de o depresie cronicizată că au văzut „despre mine la televizor” și că „poarte ar trebui să afle ce fac eu”. Slavă cerului că mama știe ce a crescut și nu a aplecat urechea la spusele lor, a discutat cu mine și a înțeles implicațiile activității mele din Ucraina. Într-un moment de episod depresiv cu siguranță ar fi afectat-o mai tare.” – a scris Radu Hossu pe Facebook.
Mai mult, Hossu amintește în aceeași postare că activitatea sa din Ucraina a fost întotdeauna transparentă și legală. El a precizat că a strâns fonduri pentru susținerea militarilor din Forțele Armate ale Ucrainei, inclusiv pentru grupul românesc „Getica”, format din cetățeni români și moldoveni care luptă legal alături de armata ucraineană, demontând acuzațiile că aceștia ar fi „mercenari”.
Hossu a exprimat recunoștință față de CNA pentru că a acționat în acest caz și a sancționat Realitatea TV, dar a adăugat că ar dori o implicare mai activă a instituției în prevenirea și sancționarea dezinformării și manipulării grosolane promovate de televiziuni, pe care el le consideră aservite intereselor rusești. De asemenea, Radu Hossu a anunțat că intenționează să continue demersurile legale împotriva celor implicați în defăimarea sa, în speranța că va contribui la reducerea fenomenului dezinformării și la creșterea standardelor jurnalismului în România.
Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară