În urma solicitării venite din partea Media Quality și a unor ONG-uri, au fost desecretizate rapoartele unor instituții cu rol în menținerea securității naționale, care arată faptul că extremistul Călin Georgescu a încălcat atât legislația națională, dar a fost și umflat artificial pe platforma Tik-Tok de o rețea obscură, care a investit enorm de mulți bani în campania lui, deși el a declarat 0 cheltuieli la AEP. Peste toate acestea, se suprapune și un atac cibernetic masiv al Rusiei asupra României, similar cu cel care a precedat invazia din Ucraina.
Momentan, ne vom referi la rapoartele SRI care arată cum a funcționat rețeaua de susținere obscură a lui Georgescu pe rețeaua de socializare Tik-Tok. Aceste rapoarta vorbesc despre o campanie agresivă, derulată cu încălcarea legislației naționale în domeniul electoral și cu exploatarea algoritmilor platformei de social-media menționate cu scopul creșterii accelerate a popularității lui Georgescu.
Vorbim despre o campanie care l-a dus la Georgescu de la 1% cu o lună înainte de alegeri la 10,6% cu trei zile înainte de primul tur. Rețeaua a fost formată din 25.000 de conturi la nivelul platformei Tik-Tok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur al prezidențialelor. SRI a constatat că din aceste 25.000 de conturi, 797 au fost create încă din anul 2016. În tot acest demers nu s-au folosit resurse tehnice comune și nici adrese IP partajate.
Toată activitatea acestor conturi a fost coordonată de pe aplicația Telegram, prin intermediul unui canal numit Propagator-Implică-te și tu, Renașterea României, Hrană, Apă, Energie (@propagatorcg). De acolo se transmiteau membrilor rețelei cum ar trebui să se comporte pe Tik-Tok, ce mesaje să posteze și în ce fel s-o facă pentru a păcăli algoritmii. Acest cont de Telegram a fost creat pe 15 iunie 2024. Tik-Tok a comunicat faptul că a identificat o rețea de conturi implicate în această manipulare, afiliate publicației ruse Sputnik.
În această campanie, au fost create și conturi cu denumiri ale instituțiilor statului român, precum SRI și BAT care afișau mii de următiritori și peste 100.000 like-uri. Pe aceste conturi erau distribuite imagini cu forțele Poliției Române și BAT preluate din spațiul public. Aceste conturi postau mesaje de susținere pentru Călin Georgescu, inducând falsa idee că aceste instituții ale statului îl susțin.
Deși a declarat 0 lei în campanie și AEP a dispus ștergerea conținutului electoral realizat și difuzat în afara legii, Tik-Tok nu a șters acest conținut care a continuat să fie disponibil, în mod ilegal, inclusiv în ziua alegerilor.
În campania lui Georgescu se remarcă și susținerea unui cont de Tik-Tok, „bogrp”, deținut de Bogdan Peșchir, un om de afaceri care deține două firme în Brașov. Acesta a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari către utilizatori de conturi de Tik-Tok implicați în susținerea lui Georgescu.
Influencerii, însă, au fost finanțati prin platforma FameUp. Aceasta i-a contactat pe influenceri și le-a oferit câte 1000 de euro pentru distribuirea unui videoclip de promovare a lui Călin Georgescu.
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară