În România, nici drumul cu trenul nu mai e o experiență sigură. Șinele învechite fac călătoriile mai lungi decât ar trebui, iar starea trenurilor e deplorabilă. O veste proastă în acest sens e că lucrurile nu se vor schimba prea curând, chiar dacă promisiuni au tot fost.
Iar acum, USR anunță că acel contract pentru 62 de trenuri noi semnat la finalul anului 2023 de Sorin Grindeanu a fost desființat în instanță, după o contestație admisă de Curtea de Apel București. Licitația va fi reluată și asta presupune o nouă amânare a unei achiziții foarte necesare.
Potrivit unui comunicat de presă transmis astăzi de USR, cele 62 trenuri noi de scurt parcurs ar fi trebuit să circule pe rutele București – Suceava – Iași, Brașov – Gheorgheni, Arad – Timișoara – Caransebeș, Huedin -Cluj – Bistrița, Ploiești – București – Constanța și să înlocuiască actualele garnituri antice. Însă acest lucru nu se va întâmpla prea curând.
„În aceeași situație e un contract pentru 20 de trenuri electrice noi finanțat prin PNRR, invalidat similar în justiție în 2023. Iar trenurile pe hidrogen sunt la a 3-a licitație, după ce primele două au fost anulate. E un risc major de pierdere a banilor europeni din PNRR”, explică Horațiu Cosma, fost secretar de stat USR la ministerul Transporturilor.
Singurul contract pentru trenuri noi încă valabil e cel pentru achiziția a 37 de trenuri de lung parcurs semnat în 2022. Din păcate, nici în povestea asta n-a mers totul potrivit calculului și anunțului inițial. Pentru că în țară a ajuns, de fapt, un singur tren, care s-a defectat de la primele teste și nici acum nu se știe când va fi pus la dispoziția călătorilor.
„Lui Sorin Grindeanu îi pasă cât negru sub unghie de calea ferată românească, de trenuri noi, confortabile și rapide pentru călători. În timp ce toată Europa se mișcă accelerat spre acest mijloc de transport prietenos cu mediul, partidul comasat PSD-PNL dinamitează cu bună știință viitorul României în transporturi”, spune Horațiu Cosma, expert în infrastructură.
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară