Romanian Fashion Week, cea mai importantă platformă de design din țară, anunță câștigătorii din 2025 ai competițiilor dedicate studenților și tinerilor designeri

Publicat:

Distribuie articolul:

Romanian Fashion Week (RFW), primul și cel mai important eveniment de modă din România, dedicat atât designerilor autohtoni, cât și celor internaționali, a anunțat vineri, 31 ianuarie 2025, câștigătorii celor două apeluri de proiecte lansate toamna trecută pentru tinerele talente: RFW Academia și RFW New Wave.

Coordonate de designerii Ioana Ciolacu și conf. univ. dr. Lucian Broscățean, director al departamentului Modă-design vestimentar din cadrul Universității de Artă și design din Cluj-Napoca, alături de stilistul Ovidiu Buta, cele două platforme continuă misiunea deja consacrată a secțiunii de Tineri Designeri și Debut a Romanian Fashion Week. Astfel, pentru cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), care va avea loc la Iași, în perioada 14 – 25 mai 2025, RFW Academia și RFW New Wave au rolul de a continua tradiția de peste 25 de ani în susținerea designului vestimentar emergent și inovator.

Câștigătorii RFW Academia

În urma jurizării primei etape, câștigătorii RFW ACADEMIA sunt: Genghiz Beghim, Alexa Crîșmăreanu, Sebastian Crucianu, Ioana Dodoloi, Steliana Macsimov-Farcas, Andrada Negru, Mădălina Țăran.

Conform regulamentului, RFW ACADEMIA le oferă posibilitatea studenților, masteranzilor și doctoranzilor din cadrul departamentelor de Modă-Design vestimentar ale șase universități de profil să își exploreze creativitatea pe tema „Fashion Upcycling: Couture-à-Porter”. Instituțiile de învățământ superior invitate să aplice pentru acest call-for-projects au fost: Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău.

Juriul RFW ACADEMIA este format din șase cadre didactice care reprezintă instituțiile de artă invitate: lect.univ.dr. Smaranda Bercea (Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca), lect.univ.dr. Venera Arapu (Universitatea Națională de Arte din București), lect.univ.dr. Cornelia Brustureanu (Universitatea Națională „George Enescu” din Iași), prof.univ.dr.ing. Antonela Curteza (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași), Lect.univ.dr. Alina Tocarciuc (Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău), Lect.univ.dr. Cristina Lazăr (Universitatea de Vest din Timișoara), precum și din membrii Juriului RFW – Alexandru Abagiu, Lucian Broscățean, Ovidiu Buta, Ioana Ciolacu și Sorin Stratulat.

Selecția curatorială a secțiunii RFW ACADEMIA cuprinde câte o colecție de grup de la fiecare din cele șase instituții invitate, precum și colecția câștigătorului concursului Freudenberg Innovation, desfășurat în ediția RFW din 2024: Mara-Elena Popa, doctorandă a anului I în cadrul Școlii Doctorale UAD Cluj-Napoca.

În timpul Romanian Fashion Week din acest an, vor fi oferite și premii, câștigătorul urmând să primească 1.500 de euro, un pachet-cadou de furnituri, ambele oferite de Freudenberg, și o invitație de a face parte din selecția curatorială a RFW NEW WAVE 2026.

Câștigătorii RFW NEW WAVE

În urma jurizării competiției RFW New Wave dedicată designerilor emergenți, juriul i-a desemnat câștigători pe: Mihnea Covaci, Mad House – Cristina Daia, Haus of Creative Rebellion – Marius-Daniel Gheorghe, Daniel Gorban, Richard Onofrei, Pif Stephano – Ionuț Piscureanu, Natha Sannat – Natalia Sandu, Noemi-Eniko Szalkai.

În competiție s-au putut înscrie absolvenți ai universităților de artă și/sau ai altor instituții de învățământ superior, care activează în modă și au realizat deja cel puțin o colecție, precum și tineri designeri care s-au lansat pe piață cu propria colecție. Participanții au trebuit să creeze o colecție care să aibă între 13 și 17 ținute complete, explorând direcții estetice inovatoare precum Game-Changer, Neo-Avangardă, Upcycling / Sustenabilitate / Design responsabil sau Modă Conceptuală. Regula principală a fost: colecția înscrisă să nu fi fost prezentată pe niciun podium până la Romanian Creative Week 2025.

Selecția curatorială pentru secțiunea RFW NEW WAVE: Ramona Bizbac, Caravasili – Corina Caravasili, Dragoș Constantine, Hamza – Ștefan Hamza, Dani Radu, Ionuț Răzvan, Robert Roca, Victoria Rusu.

Juriul RFW NEW WAVE este format din: Alexandru Abagiu, Lucian Broscățean, Ovidiu Buta, Ioana Ciolacu, Sorin Stratulat. Cea mai creativă colecție va fi premiată în cadrul Romania n Fashion week 2025 cu 3.000 de euro și invitația de a face parte din selecția curatorială a RFW NEW WAVE 2026.

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, conform EUIPO, este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul industriilor creative. Înființată la Iași în august 2011, FEPIC a organizat până acum peste 100 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative. Ediția din 2024 a RCW a adunat la Iași un milion de spectatori.

Website | Mai multe articole

Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Redacția
Redacțiahttps://www.mediaquality.ro
Media Quality este o publicație generalistă, focusată pe dezvăluiri, interviuri, reportaje, anchete, investigații de presă și știri de interes general, care își propune să pună calitatea înainte de toate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

De la om la om

Ne întrebăm adesea ce ar fi de făcut cu pentru ca valhallii să iasă din demența dogmatică și să revină la realitate; să nu...

Călin (blocat în poveste)

După ce povestise care au fost ultimele cuvinte ale lui Decebal, pentru că fusese el acolo și trăsese cu urechea, pacientul Călin Georgescu fericește...

Ascultăm și judecăm

La fiecare sfârșit de an, ne însoțește celebrul refren de colind „Lăudați și cântați și vă bucurați!”. De pe 3 ianuarie 2025, a apărut...

Obiceiurile de iarnă, de la Butucaru la Rotunda

La începutul lunii ianuarie a acestui an, o știre a trezit națiunea din somnolența post-revelion: primarul comunei Berzunți (județul Bacău) a primit urători din...

Paralele revoluționare: Rusia 1917 – România 1989

Oare istoria se repetă cu adevărat? Sau ar fi mai indicat să spunem că își reia temele, însă cu alte variațiuni? Fiindcă Rusia e,...

Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devinăun hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în...

Articole asemănătoare

Privații „să înceteze mascarada” și să acopere ei hoția politicienilor și desfrâul pe bani publici, nu? De ce decizia lui Bolojan ar trebui să...

Ilie Bolojan face exact ce trebuie prin anunțul privind disponibilizarea a 200 de oameni de la Senat. Reducerea,...

De la om la om

Ne întrebăm adesea ce ar fi de făcut cu pentru ca valhallii să iasă din demența dogmatică și...

Călin (blocat în poveste)

După ce povestise care au fost ultimele cuvinte ale lui Decebal, pentru că fusese el acolo și trăsese...

Ascultăm și judecăm

La fiecare sfârșit de an, ne însoțește celebrul refren de colind „Lăudați și cântați și vă bucurați!”. De...