Ronald Reagan sau curajul libertăţii

Publicat:

Distribuie articolul:

Destinul lui Ronald Reagan s-a implinit, simbolic, în anii în care, ieşite din catastrofa războiului din Vietnam, Statele Unite păreau prizonierele stagnării economice şi eşecului  în politica internaţională.

Destinul lui Ronald Reagan a fost acela de a reînvăţa, cu entuziasm şi fermitate, o intreagă naţiune să redescopere drumul libertăţii. Destinul lui Ronald Reagan a însemnat puterea de a înfrunta ceea ce părea de neînfruntat, teribilul imperiu sovietic: nimeni până el şi nu mai avusese îndrăzneala de a imagina un viitor care să scoată naţiunile captive de sub jugul comunist.

Ronald Reagan nu afost, asemeni  predecesorilor săi iluştri, o statuie. Slăbiciunile şi ezitările sale fac parte din măreţia sa. Reagan s-a construit, vreme de decenii, pe sine, iar materia din care s-a alcătuit personalitatea sa a fost un aliaj de fermitate, de ironie, de umor şi de  elan vizionar. Reagan a redat conservatorismului un sens care părea pierdut: împotriva statului  ommnipotent, el a proclamat necesitatea guvernării limitate, apărând domeniul de autonomie de care oamenii nu pot fi deposedaţi decât fiind reduşi la sclavie.

Educaţia libertăţii

În politica internă, ca şi  în cea externă, Reagan rămas fidel aceluiaşi simţ moral conservator. Singura cale  de ieşire din marasm este aceea a libertăţii. Unica ordine ce poate încuraja dezvoltarea umană autentică este aceea a proprietăţii private. Democraţia se cere acompaniată de fermitate: ordinea şi siguranţa nu pot fi negociate, în cadrele guvernării limitate.

Ideologic şi temperamental, Reagan este întruchiparea vitalităţii liniei liberal-conservatoare americane. De la Părinţii Fondatori. Reagan învaţă delicata lecţie a echilibrelor constituţionale şi a limitării puterii: republica trebuie să navigheze evitând scila tiraniei şi caribda slăbiciunii demagogice. De la Hayek Reagan preia, asemeni lui Margaret Thatcher, viziunea unei societăţi care se cere emancipată de sub tutela statului: libertatea  politică este de neimaginat în condiţii de planificare şi  de etatism. De  la cei care, precum Whitaker Chambers, au confruntat ispita comunistă Reagan  împrumută crezul său anti-totalitar: compromisul cu imperiul răului se cere înlocuit de fermitatea unei alte politici externe.

Reagan refuzat, programatic, ura de sine care a hrănit stânga radicală postbelică. Reagan a fost, până la  capăt, parte din acel vis american pe care radicalii îl denunţă  şi îl demonizează: conservatorismul său nu a  fost unul al fricii, ci unul al speranţei şi al energiei. Direct şi vizionar, conservatorismul reaganian  a avut un ţel asumat făra ezitare: acela de a restaura misiunea unui stat limitat, redând oamenilor  dreptul de a decide asupra propriului destin. Liberalismul său a fost inrădăcinat etic şi moral – proprietatea privată este condiţia  însăşi a libertăţii.

Asistenţa socială ipocrită ce încurajează  dependenţa şi sărăcia endemică, iată ceea ce Reagan a criticat , cu fermitate. Conservatorisnul său nu a predicat egoismul, ci competiţia ce dă naştere ordinii spontane a  actorilor automomi. Nefiind ideolog, detestând aroganţa utopizantă a intelectualilor, Reagan nu a dorit să creeze o cetate a visului: realismul său a fost încris în solul  propriilor  sale credinţe, iar această ancoră explică  profilul unui întreg destin.

În politica externă, Reagan a afirmat ceea ce succesorii săi au părut să uite: doar puterea militară şi disponibilitatea  de a o folosi pot pregăti  vremea diplomaţiei. Anti-comunismul lui Reagan a fost dublat de pragmatismul care a permis negocierea: Uniunea Sovietică a fost confruntată, de această dată, nu cu îndiguirea sau destinderea, ci cu elanul unei ofensive întemeiate pe credinţa în libertate.  Lupta lui Reagan cu imperiul răului este punctul cel mai înalt şi nobil al conservatorismului american. Simplitatea de granit a formulărilor oratorice  reprezintă testamentul său. Utopia şi tirania sunt parte din acelaşi trunchi liberticid. Comunismul  este imaginea terifiantă a celei mai cumplite sclavii.

Celor de azi, fascinaţi de inginerii sociale şi  înspăimântaţi de apocalipse climatice, Reagan li se înfăţişează ca un reacţionar al trecutului odios. Ostilitatea  implacabilă a radicalilor de ieri şi de azi este elogiul suprem ce se poate aduce destinului său. Între libertate şi despotism, între curaj şi laşitate, Reagan a ales, iar alegerile sale sunt cele pe care suntem chemaţi să le facem şi noi. În contra tiraniei şi a utopiei  putem urma drumul trasat de el: firescul libertăţii ne poate inspira, spre a purta alte bătălii.

Articol publicat inițial în Contributors.

Mai multe articole

Ioan Stanomir este profesor de Drept constituțional la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București.

SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO

JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE

ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII

Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donează prin paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro

Distribuie articolul:

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Ioan Stanomir este profesor de Drept constituțional la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi articole

Călin (blocat în poveste)

După ce povestise care au fost ultimele cuvinte ale lui Decebal, pentru că fusese el acolo și trăsese cu urechea, pacientul Călin Georgescu fericește...

Ascultăm și judecăm

La fiecare sfârșit de an, ne însoțește celebrul refren de colind „Lăudați și cântați și vă bucurați!”. De pe 3 ianuarie 2025, a apărut...

Obiceiurile de iarnă, de la Butucaru la Rotunda

La începutul lunii ianuarie a acestui an, o știre a trezit națiunea din somnolența post-revelion: primarul comunei Berzunți (județul Bacău) a primit urători din...

Paralele revoluționare: Rusia 1917 – România 1989

Oare istoria se repetă cu adevărat? Sau ar fi mai indicat să spunem că își reia temele, însă cu alte variațiuni? Fiindcă Rusia e,...

Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devinăun hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în...

Efectul fluturelui în alegerile prezidențiale

Anularea primului tur al alegerilor prezidențiale a ocupat agenda publică și nu s-a mai discutat despre efectul major al gestului unui politician clasat la...

Articole asemănătoare

De la om la om

Ne întrebăm adesea ce ar fi de făcut cu pentru ca valhallii să iasă din demența dogmatică și...

Călin (blocat în poveste)

După ce povestise care au fost ultimele cuvinte ale lui Decebal, pentru că fusese el acolo și trăsese...

Ascultăm și judecăm

La fiecare sfârșit de an, ne însoțește celebrul refren de colind „Lăudați și cântați și vă bucurați!”. De...

Obiceiurile de iarnă, de la Butucaru la Rotunda

La începutul lunii ianuarie a acestui an, o știre a trezit națiunea din somnolența post-revelion: primarul comunei Berzunți...