În anul 2016, în primul mandat al lui Cristian Ghinea de la Ministerul Fondurilor Europene, pe vremea guvernului tehnocrat al lui Dacian Cioloș, ajungea în administrația centrală o anume Svetlana Gomboș. Și nu în orice tip de poziție, ci în aceea de director general în Programul Operațional pentru Competitivitate (POC). Cumva, susținerea lui Ghinea părea s-o recomande pe Svetlana Gomboș ca fiind o profesionistă care merita o poziție în administrația guvernată de tehnocrați. Numai că, pe parcursul șederii sale în minister, Svetlana n-a prea tras spuza pe turta României, ba chiar a fost foarte vocală pe niște chestiuni delicate. Dar, ambițioasă din fire, a căutat constant căi scurte către putere. N-a reușit s-o facă de pe baricada USR, partid lovit de păcatul demisiilor repetate, așa că s-a reorientat. Către AUR. Condamnând “Înalta Poartă de la Bruxelles” de pe fotoliul de director general în Ministerul Fondurilor Europene al României.
“Mă simt onorată că fac parte dintre candidații nominalizați (n.r. – de AUR la alegerile europarlamentare și locale)”, scria pe Facebook pe data de 7 aprilie Svetlana Gomboș, angajată de Cristian Ghinea în 2016 în poziția de director general în Ministerul Fondurilor Europene, de unde n-a mai plecat până în zilele noastre.
De fapt, Svetlana e un personaj interesant, cu mamă “care n-a fost româncă nicio zi”, după cum ea însăși declară, vorbitoare fluentă de limbă rusă, cu un parcurs educațional impresionant. Are o educație aleasă, o înclinație către științele exacte, diplomă de doctorat luată, cel mai probabil, fără intervenții, o cunoaștere a matematicii cu mult peste media generală a populației și un discurs articulat, nu fără urme sesizabile de carismă.
De fapt, în minister, dacă întrebi lumea despre ea, ți se va răspunde invariabil că Svetlana Gomboș e profesionistă, își cunoaște domeniul și e foarte inteligentă. Sigur, pe de altă parte, e ambițioasă, tiranică și dornică de putere. Dar, în esență, chiar avem de-a face cu un profil extrem de interesant. Care, culmea, n-a prea ieșit la lumină în spațiul public, având pe mână puterea banilor europeni, în timp ce privea nostalgic către Sankt Petersburg și se mândrea cu originile ei rusești ori de câte ori o întreba cineva de unde vine numele “Svetlana”.
Svetlana Gomboș e foarte onestă în privința originilor ei rusești, mama ei fiind din Sankt Petersburg și, când se face referire la ea, spune că cu o oarecare mândrie că mama ei n-a fost româncă. Așa că drumul către AUR n-a fost chiar greu de parcurs. Ciudat e că, cel puțin la nivel declarativ, Svetlana Gomboș spune că a lucrat foarte bine cu tehnocrații și cu useriștii. Însă, păcatul demisiilor și renunțărilor acestora a determinat-o să se îndrepte către un partid mai interesat de putere și mai dornic de acces la resurse decât USR.
În acest sens, n-a ezitat să fie alături de George Simion la Târgoviște, la lansarea candidaților pentru europarlamentare și locale pe data de 7 aprilie și să susțină afirmațiile făcute acolo, multe dintre ele împotriva apartenenței țării noastre la Uniunea Europeană.
“Asta este decizia istorică pe care trebuie să o luăm noi în acest an. Ori supuși în fața unei Înalte Porți, ori liberi, suverani, pe pământul nostru străbun. Este lupta veacului nostru și este timpul să nu mai plătim tribut și să nu ne mai închinăm nimănui în afară de Dumnezeu!”, striga George Simion la evenimentul de la Târgoviște, în aplauzele directoarei de la Fonduri Europene, Svetlana Gomboș, care tocmai urma să fie anunțată drept candidat al AUR pe lista europarlamentarelor.
Pe un loc mai de la coadă, e drept. Dar sunt șanse reale ca pe notorietatea câștigată acum, în această campanie, Svetlana să devină un candidat cu șanse bune la parlamentare. Ceea ce gurile rele, dar informate, susțin că își și dorește, de fapt.
Dar cine e Svetlana Gomboș?
Potrivit descrierii sale de la evenimentul AUR, Svetlana Gomboș e “matematician și doctor în economie”, iar pe site-ul AUR e descrisă exhaustiv în termeni elogioși și prezentată a fi drept omul care “repară mereu ce strică alții”.
Svetlana Gomboș s-a specializat în matematică la Universitatea București și și-a luat doctoratul în Finanțe la Academia de Studii Economice București. Potrivit profilului ei de pe Linkedin, anul 2006 o găsea în poziția de consilier la Ministerul Economiei. A urcat ușor treptele profesionale până în 2013, când era deja secretar general în Ministerul Economiei. A rămas acolo 11 luni și, în 2014 a devenit consilier în Ministerul Fondurilor Europene. De unde n-a mai plecat, pentru că anul 2016 i-a adus o poziție destul de bună, atât profesional, cât, probabil, și financiar.
O problemă de transparență
Spunem “probabil”, pentru că nu avem de unde ști. Ultima declarație de avere și interese pe numele Svetlanei Gomboș e din luna aprilie a anului 2018. De acolo înțelegem că de la Ministerul Fondurilor Europene încasa un salariu de puțin peste 10.000 de lei pe an, adică 894 lei pe lună și de la Ministerul Dezvoltării un salariu de 112.000 lei pe an, adică aproximativ 8000 lei pe lună.
Soțul ei, Carol Bogdan Gomboș, angajat în Ministerul Comunicațiilor la acea vreme, vreo 43.000 de lei pe an, adică 3500 lei pe lună.
Corectitudinea declarațiilor de avere pare să fie o problemă mai veche a familiei Gomboș. În anul 2016, declarațiile de avere ale soților Gomboș din 2016 nu corespundeau la capitolul venituri.
Publicația Bugetul a abordat atunci acest subiect, remarcând că, dacă în documentul completat de Svetlana Gomboș, ea avea un salariu anual de aproximativ 80.400 de lei, iar soțul, unul de circa 38.000 de lei, în declarația de avere depusă de Carol Bogdan Gomboș în luna mai 2016, Svetlana are un salariu anual de aproximativ 70.000 de lei, în timp ce el, unul de 54.983 de lei.
Deci până acum înțelegem niște lucruri clare: Svetlana Gomboș, femeie școlită, cu o educație de matematician, vorbitoare fluentă în limba rusă stă destul de prost la capitolul declarării veniturilor sale, dar și în privința transparenței, la modul general. Nu știm exact de ce. Pentru că o persoană care lucrează cu bani ar trebui să știe cel mai bine cum se declară banii. Așa că nu poate fi vorba de vreo scăpare sau de neștiință. Mai degrabă, poate e aici ceva ascuns. Nu știm ce. Poate află ANI.
“Este vorba de păstrarea identității naționale”
Am contactat-o pe Svetlana Gomboș, pentru a înțelege cum a ajuns din barca lui Cristian Ghinea, pe care spune că-l apreciază încă, în barca AUR. Ne-a răspuns amabil și foarte coerent la toate întrebările. Singurul moment în care s-a poticnit a fost cel în care am întrebat-o cum e posibil ca un om care gestionează fonduri europene în interesul României să participe la evenimente politice în care Bruxelles-ul e definit ca “Înalta Poartă”. Acolo a avut doamna Svetlana niște dificultăți de exprimare. În rest, ne-a descris situația ei de acum ca pe o consecință a unui conflict pe care îl are cu ministrul Marcel Boloș, despre care spune că o hărțuiește.
Sursele noastre din minister ne spun că Boloș a dispus o cercetare disciplinară a Svetlanei Gomboș, ale cărei rezultate făceau referire la neîndeplinirea unor atribuții de serviciu. Sigur, Svetlana ne explică faptul că are un conflict activ cu Boloș, inclusiv în instanță, dar precizează că totul se întâmplă în mod nedrept. De aceea susține că a și intrat în AUR. Și tot de aceea vrea o poziție de putere politică după atâția ani de stat în umbra puterii.
“Eu am avut experiențe personale foarte triste, atât cu PNL, cât și cu PSD la guvernare. Cu PSD-ul m-am conciliat, dar cu PNL-ul nu. Există mai multe procese în instanță, două pe care le-am câștigat împotriva ordinelor emise de domnul Boloș și am și un proces mare de daune pentru hărțuire. Deci eu sunt un profesionist, sunt recunoscută și la Comisia Europeană, fiind singurul expert în inovare al României, desemnat prin Reprezentanța permanentă a României la Bruxelles și nu numai, particip și la alte grupuri de experți ai Comisiei. Dar domnul Boloș a considerat altfel. M-a hărțuit, mi-a deschis două dosare penale, amândouă s-au închis că nu există fapta, dar hărțuirea există, vă dați seama. Ca urmare, consider că trebuie să schimb ceva în țara asta. M-am dus către AUR pentru că sunt singurii care ar putea să facă ceva. Declarat vor să schimbe, declarat vor altceva. Și atunci cred că sunt singurii care mai pot să schimbe ceva.”, a declarat Sveltlana Gomboș în exclusivitate pentru Media Quality.
Atunci am întrebat-o cum împacă poziția ei de la Ministerul Fondurilor Europene cu evenimentele în care se strigă faptul că Bruxelles-ul e un fel de “Înaltă Poartă”, căreia nu mai trebuie să-i plătim bir. Aici s-a poticnit:
“E o proastă înțelegere a poziției. Cei de la AUR nu sunt împotriva Uniunii Europene, nu sunt împotriva, ei sunt împotriva… stați, stați, că n-am formulat corect! Problema nu e Uniunea Europeană, problema e ca suveranitatea să fie păstrată. Eu particip la pregătitoarele pentru plenul Senatului, la grup și nu acestea sunt discuțiile, așa cum sunt ele popularizate pe media. Nu seamănă nimic din ceea ce discutăm noi acolo cu ceea ce apare în presă. Și da, pentru că este vorba de păstrarea identității naționale. De asta am ales să merg ca și europarlamentar, pentru că foarte mulți europarlamentari români nu înțeleg ce implică votul lor la momentul la care își exprimă votul, dacă înțelegeți ce spun. Și atunci foarte multe aspecte care nu sunt impuse altor țări, nouă ne sunt impuse. Ceea ce nu este corect. Eu aș putea să ajut foarte mult, ca europarlamentar, pe partea de reglementare, fiind permanent implicată în tot ceea ce înseamnă regulamente europene și pot să vin cu experiența mea de foarte mulți ani în a reprezenta România în tot ce înseamnă reglementare la nivel comunitar.”, a conchis Svetlana Gomboș în dialogul cu noi.
Ne-a interesat, totuși, ce fel de raporturi a avut a începutul carierei ei în minister cu USR, căci a ajuns acolo în mandatul lui Cristian Ghinea.
Ea ne-a explicat că încă îl apreciază pe Ghinea, dar spune că a ajuns director general la Ministerul Fondurilor Europene pentru că pe vremea tehnocraților concursurile erau corecte și cumva sugerează că ar fi mers pe mâna USR, dacă USR n-ar fi demisionat, lăsând puterea din mână atât de ușor.
“Am intrat în Ministerul Fondurilor Europene pe acel val de profesioniști aduși corect în minister, dar foarte multă lume m-a asociat cu domnul Ghinea. Nu există asociere între mine și USR. Am ajutat fiecare guvernare să aibă coerență în acțiuni, prin opinia mea de profesionist, unii au vrut, alții n-au vrut să asculte. Și, deși am fost dată la o parte, de fiecare dată am fost chemată să repar. Și m-am plictisit. Pentru că eu n-am fost asumată politic și m-au folosit toți, nu doar Ghinea, și Varujan, Teodorovici, Nica. Și am ajutat foarte mulți miniștri să treacă niște gropi. A fost o oportunitate să ocup postul ăsta, pentru că s-au dat niște concursuri corecte la momentul respectiv. Atât. Și nu m-am dus către USR, pentru că de două ori și-au dat demisia și eu nu înțeleg asta cu demisia. Pentru mine ori îți asumi, ori nu știu. Totuși ai avut un mandat de la niște alegători să-i reprezinți. Eu am toată stima pentru domnul Ghinea, pentru că a avut curajul să-mi zică de fiecare dată că nu înțelege și mi-a cerut să-i explic până înțelege. Trebuie să ai mare tărie de caracter ca să spui așa ceva. Noi avem miniștri care au senzația că le știu pe toate și vor numai cum vor ei, dar ce să vezi, nu se poate cum vor ei. Am lucrat bine cu USR, dar am fost dezamîgită că și-au dat demisia. Eu am alte așteptări.”
În realitate, Svetlana Gomboș a cam sacrificat interesele României în comunicarea publică legată de fondurile europene. De pildă, în 2021 declara pentru o publicație națională că “PNRR a venit peste noi fără să fim foarte bine pregătiţi”.
A fost mereu prezentată ca directorul lui Ghinea care scoate gunoiul de sub preș și are multe intervenții publice în care face referire la capacitățile slabe ale țării noastre de a asimila sprijinul European.
Am vrut, de aceea, să aflăm dacă Cristian Ghinea, ministrul de atunci al Ministerului Fondurilor Europene știa despre aceste declarații ale directorului general din subordinea sa, dar și să aflăm care au fost motivele pentru care i-a dat funcția și cum privește acum candidatura acesteia pe listele AUR.
“Nu am nici o relație cu doamna Gomboș! Directorii generali de AM-uri pot fi numiți dintr-un bazin restrâns de funcționari publici care au rangul necesar pentru asta. Doamna Gomboș avea rangul respectiv și a fost recomandată ca făcând treaba ok la programul de competitivitate. De altfel, a rămas directoare sub mai mulți miniștri și a dat ministerul în judecată ulterior pentru schimbare ilegală. Nu am comunicat nicicum în afara ministeriatului, nu știu ce declarații a făcut legat de PNRR. Am auzit că ar candida, nu pot să îi urez succes pe acel drum.” – a răspuns Cristian Ghinea solicitării noastre.
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară
Toti teroristii sovietici legionari HAUR, comunisti PSD si shoshocari conspirationisti sa plece in Rusia!
[…] Svetlana Gomboș, directorul general al Direcției Generale Programe Europene Competitivitate din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este candidata de pe locul 30 din 43 de pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare din acest an, conform Media Quality. […]
[…] Svetlana Gomboș, directorul general al Direcției Generale Programe Europene Competitivitate din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este candidata de pe locul 30 din 43 de pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare din acest an, conform Media Quality. […]
[…] Svetlana Gomboș, directorul general al Direcției Generale Programe Europene Competitivitate din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este candidata de pe locul 30 din 43 de pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare din acest an, conform Media Quality. […]
[…] Svetlana Gomboș, directorul general al Direcției Generale Programe Europene Competitivitate din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este candidata de pe locul 30 din 43 de pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare din acest an, conform Media Quality. […]
[…] Svetlana Gomboș, directorul general al Direcției Generale Programe Europene Competitivitate din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este candidata de pe locul 30 din 43 de pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare din acest an, conform Media Quality. […]
[…] Svetlana Gomboș, directorul general al Direcției Generale Programe Europene Competitivitate din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este candidata de pe locul 30 din 43 de pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare din acest an, conform Media Quality. […]