Procurorii DNA au pierdut în dosarul „Albumul” pentru că de la început au plecat cu o presupunere greşită. Un act-cheie pentru eşafodajul rechizitoriului s-a dovedit în cele din urmă călcâiul lui Ahile pentru anchetatori.
În motivarea sentinţei date, magistraţii Curţii de Apel Galaţi şi-au îngăduit chiar să-i taxeze pe procurori pentru că îşi concentraseră rechizitoriul pe demonstrarea unei infracţiuni care nu era infracţiune, aducând prea puţine argumente pentru altele, arată Ziarul de Iași.
Strategia apărării pare să fi fost tocmai ridicarea de dubii asupra acuzaţiei principale. Odată aceasta eliminată, celelalte s-au prăbuşit ca într-un joc de domino. Pus sub arest acum 9 ani, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, a fost achitat pe linie acum două zile. Nici ceilalţi acuzaţi nu au fost condamnaţi. De la patru condamnări la închisoare cu executarea în regim de detenţie pronunţate la Tribunalul Iaşi, s-a ajuns la achitări sau constatări ale prescripţiei, la Galaţi. Cum a fost posibil?
Un prejudiciu invocat de 80.000 de euro
Pentru Cristian Adomniţei, dosarul „Albumul” a reprezentat sfârşitul carierei politice şi administrative, pentru o miză evaluată de procurori la sub 80.000 de euro. Ancheta procurorilor a plecat de la un contract mărunt încheiat de Consiliul Judeţean cu SC Laser Co SRL în septembrie 2013 pentru furnizarea unor materiale de promovare a judeţului.
La sfârşitul termenului de trei luni, firma predase însă doar 11 din cele 16 tipuri de materiale contractate, printre bunurile nepredate numărându-se şi aproape 1.000 de albume de prezentare a judeţului, broşuri şi DVD-uri. În decembrie 2014, şefa Direcţiei Proiecte din cadrul CJ, Teodora Jinga, ar fi determinat membrii comisiei de recepţie, din care făcea parte şi Carmen Irimescu, şef de serviciu în cadrul CJ, să semneze un proces-verbal antedatat prin care se menţiona că albumele, DVD-urile şi broşurile nepredate ar fi fost de fapt predate către CJ.
Jinga ar fi comis această infracţiune pentru ca administratorul Laser Co, Letiţia Popa, să îşi încaseze banii, producând astfel o pagubă de 213.000 de lei. Prejudiciul total, cu tot cu penalizări, a fost calculat prin rechizitoriu la suma de 391.000 de lei. Rolul preşedintelui CJ în afacere fusese de a încerca mascarea faptelor comise de subordonaţii săi. Tot el ar fi încercat să blocheze un control de audit pentru a permite întocmirea în fals a actelor care să acopere neregulile.
Procurorii i-au trimis în judecată pe Cristian Adomniţei, pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, pe Teodora Jinga, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi instigare la fals intelectual, pe Carmen Irimescu, pentru abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, iar pe Letiţia Popa pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ZIARUL DE IAȘI
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară