Astăzi s-a petrecut un eveniment fără precedent în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, și anume judecarea actelor de răzvrătire ale ÎPS Teodosie al Tomisului, care face, de ceva vreme, presiuni pentru transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie. Deși erau așteptări destul de mari cu privire la felul în care BOR va gestiona situația, Teodosie a ieșit zâmbitor de la ședință, pentru că, de fapt, n-a primit decât o „dojană scrisă”.
Potrivit unui comunicat de presă dat publicității la finalul primei părți a ședinței Sfântului Sinod, care a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriahiei, ÎPS Teodosie a primit doar o „dojană sinodală scrisă”. Forul decizional bisericesc susține că a luat act, „cu mâhnire” de atitudinea lui Teodosie care a expus publicului o dezbatere pur eclezială, cu scopul clar de a o folosi pentru acțiuni de răzvrătire și presiune publică asupra Sfântului Sinod.
Și amintim că Teodosie a chemat preoții la mișcări stradale, chiar dacă a anulat evenimentul în ultimul moment, dar și faptul că a dat un ordin de instituire a postului și rugăciunii pentru transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie, pe baza unei ambiții pur personale.
Ca atare, Sinodul a decis că, potrivit art 5, lit. A din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale BOR, Teodosie să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”.
Dacă va exista o recidivă în atitudinea lui Teodosie, Sinodul spune că va lua alte măsuri, una dintre ele fiind judecarea lui în Consistoriul Arhieresc Prim, amintind acestuia că pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate.
Și postările lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, au fost discutate în Sinod. Astfel, s-a luat act de faptul că postările lui Bănescu nu sunt echivalentul unor comunicate de presă ale Patriarhiei și s-a decis ca de la 1 martie, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române să fie emise de Cancelaria Sfântului Sinod.
Asta nu înseamnă că Vasile Bănescu își pierde poziția de comunicator al Patriarhiei Române, așa cum au titrat unele publicații, ci că asumarea comunicatelor de presă va intra în sarcina Cancelariei Sinodului.
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară