După câteva zile de mobilizare generală, susținătorii ÎPS Teodosie au anunțat, vineri seară, că renunță la protestul de sâmbătă, 10 februarie 2024, „după comunicatul neobișnuit de dur al Sfântului Sinod”. Arhiepiscopul Tomisului va fi judecat de Sfântul Sinod pentru „încălcarea ordinii statutare, tulburarea păcii și răzvrătire”, acest lucru fiind o premieră pentru BOR.
Conform surselor Media Quality, Asociația Calea Neamului, reprezentată de Mihai Tîrnoveanu (foto jos), care obținuse de la Primăria Constanța aprobare pentru organizarea manifestației, a anunțat sâmbătă această instituție, precum și Poliția și Jandarmeria Constanța că marșul, care ar fi trebuit să pornească din Piața Ovidiu și să continue către Arhiepiscopia Tomisului și Prefectura Constanța, nu va mai avea loc. Anularea mitingului a venit după ce, vineri seară, Arhiepiscopia Tomisului a transmis un îndemn de renunțare la manifestație.
„După cum știți, vă chemasem sâmbătă la manifestație. La loc comanda! De ce? A existat un comunicat neobișnuit de dur și de sec al al Cancelariei Sfântului Sinod, care ne-a pus într-o situație de încurcătură, de „răzvrătiți”, în cazul în care am face ceva.
Așa că noi ne smerim și facem ascultare și față de ÎPS Teodosie, și față de Patriarhul Daniel”, a transmis, într-un mesaj video pe Facebook, Pompiliu Diplan (foto jos), reprezentant al grupului Starea de Libertate, care împreună cu Asociația Calea Neamului a promovat pe rețelele sociale mitingul de susținere a Arhiepiscopului Tomisului.
Neascultarea lui Teodosie, o premieră în istoria BOR
Mesajul de vineri seară a ÎPS Teodosie a venit, însă, la câteva ore după ce Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat, în premieră în istoria BOR, că la următoarea ședință a Sinodului, organizată cel mai probabil în februarie, va fi analizat cazul Arhiepiscopului Tomisului, acuzat de „încălcarea ordinii statutare, tulburarea păcii și răzvrătire”. Este pentru prima oară când Patriarhia Română condamnă oficial derapajele ÎPS Teodosie, pe care le cataloghează drept „acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”.
„Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marșul în procesiune și înflăcărarea în rugăciune, prin renunțarea la întrunirea planificată.
Înaltpreasfințitul îi așteaptă pe toți la Sfânta Liturghie pe care o va oficia, alături de mai mulți arhierei, preoți și diaconi la Biserica „Sfântul Haralambie” din Constanța, cu ocazia prăznuirii hramului, mâine, 10 februarie, începând cu orele 7.30”, a fost mesajul transmis de Arhiepiscopia Tomisului vineri seară.
Derapaje cu repetiție, în ultimii ani
Nemulțumirea ÎPS Teodosie vine pe fondul respingerilor repetate, din ultimii ani, din partea Sfântului Sinod, care a decis că Arhiepiscopia Tomisului nu poate fi transformată în Mitropolie, așa cum solicită ÎPS Teodosie, deoarece acest lucru ar încălca Statutul BOR.
Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată, la acea vreme, de Patriarhul Teoctist.
Cu toate acestea, ÎPS Teodosie a insistat pe acest subiect, mai ales în ultimii doi ani, când derapajele lui, sfidarea propriei Biserici, contrele cu Patriarhia, dar și problemele sale cu legea s-au înmulțit. Măsurile legale impuse populației în timpul pandemiei, încălcate de ÎPS Teodosie, sau actualele probleme cu legea ale Arhiepiscopului Tomisului, fiind primul ierarh urmărit penal pentru fapte de corupție, sunt doar două exemple.
În ultimii doi ani, ÎPS Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, invocând argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.
De fiecare dată, însă, se mai arată în comunicatul de presă, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, „potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”.
„Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.
De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se precizează în comunicatul de presă al Cancelariei Sfântului Sinod.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară