Observam imediat după anularea celui de-al doilea tur al prezidențialelor din 2024 că în noua cursă electorală s-au înscris mulți independenți, că este un sindrom al crizei unei democrații faptul că unii dintre cei intrați în cursă, deși vin dinspre partide, se prezintă ca independenți. Sunt unii chiar „apartizi”, dar alții doar mimează independența, căci lumea știe care le sunt dependențele.
Ne-am amuza atunci și am dat în hohot ceva mai încoace, pentru că vedem că atât independenții cu partid nu-și pot face calcule, pentru că operează într-o realitate politică în plină degringoladă.
Pe la începutul anilor 2000, a făcut carieră o manea cu titlul „Te iubesc dar nu pe tine!” Normal, un titlu șocant prin lipsa lui de logică. Astăzi, privind spre realitatea politică, vedem un oarecare tâlc al expresiei. Înlocuiți „te iubesc” cu „te votez” și veți vedea că expresia capătă o anumită coerență astăzi.
Coalițoiul politic PSD-PNL-UDMR-Minorități îl susține pe fostul președinte al PNL, fostul membru al ticolăsului cuplu ce a organizat puciul din 2012, fostul cel mai chiulangiu parlamentar, fostul președinte interimar ce a scos steagul NATO de la Cotroceni, fostul turnător la securitate Crin Antonescu. Acest „fost de toate” s-a gândit să fie și independent, că-i modă populistă. Dar, surpriză! După ce șefii de organizații s-au chinuit să facă adunări cu activul de partid, au început evadările. Față de campaniile precedente, candidatul nu se bucură de sprijinul real al coaliției. Nici primarii din PSD, nici cei din PNL și nici cei din UDMR nu vor să muncească pentru cel mai puturos om politic al istoriei noastre.
„Cum adica?”, s-a stropșit ridicol Ciolacu. „Iaca, nica!”, îi răspunde activul de bază al coaliției. Unii primari au spus-o clar că susțin alt candidat. De votanții acestor partide ce să mai spui? Unii peneliști votează cu Nicușor, alții – cu Lasconi iar alții se mai gândesc cu cine. Unii pesediști votează cu Ponta, alții – cu Simion. „Dom’ Crin, te votez dar nu pe tine”, îi spun votanții tradiționali ai partidelor de guvernământ, care-l tot plimbă până ce i s-or umfla procentele.
Ce face celălalt membru al sinistrului cuplu din 2012, Victor Ponta – Tot fost lider de partid și ajuns independent ca Crin (ce frumoasă cacofonie!)? El ia din electoratele PSD și AUR. Să nu uităm că el a lansat prima dată sintagma „mândru că sunt român” și vrea acum să culeagă roadele suveranismului din ea. Doar că nu toți suveraniștii îi vor da votul, pentru că și ei îl votează dar nu pe el.
George Simion este un alt înscris la bazinul electoral suveranist, dar pentru că nu se ridică la înălțimea calului lui Georgescu și pentru că s-a certat cu Târziu mulți membri de patid îi vor cânta aceeași manea: te votez dar nu pe tine.
Elena Lasconi este alt candidat cu „fără” partid. Lidera USR nu a înțeles că scorul luat data trecută a fost produs de frica electoratului proeuropenist față de perspectiva intrării lui Simion și Ciolacu în turul doi. De aceea, însuși partidul i-a spus „te votăm dar nu pe tine”, iar acum ea încearcă să culeagă tiktokist ceva resturi din electoratul georgist, căci pe cel userist l-a pierdut. Însă, după cum am arătat, acolo e bătaie mare între Ponta și Simion. Dar, fără să-și dea seama, Lasconi face un bine democrației, pentru că dă posibilitatea unei părți a acestui electorat să le cânte celor doi același dulce refren: te votez dar nu pe tine.
Nicușor Dan este candidatul spre care și-au îndreptat atenția toți trădații de mai sus, acuzându-l de câte și mai câte, semn că omul chiar deranjează. Cred că este singurul la urechea căruia nu se aude versul manelist. Nici prestația lui nu este de manelist și de aceea acest mesaj nici nu se prinde de el. În rest…
Sorin Bocancea este profesor și Rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: „Instituţii şi politici publice în Uniunea Europeană” (2004), „Cetatea lui Platon” (2010), „Noi și postcomunismul” (2012) și „Trei decenii de învățământ superior privat în România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași” (2021). A coordonat 12 volume colective (dintre care 4 în colaborare) și a realizat alte 5 în coautorat. A publicat peste 60 de articole științifice în reviste și în volume colective.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU

Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară