Preotul Mircea Cristian Pricop (43 de ani) are un CV „cu de toate”, trecând, în ultimii 20 de ani, de la funcția de consilier parlamentar pentru ex-senatorul Radu Cătălin Mardare (PSD) și pentru ex-deputatul Costică Canacheu (PD-L/PNL) la cea de consilier juridic și de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.
Licențiat în Teologie, Teologie Pastorală și Drept, cu un master în Științe Juridice și cu un doctorat în Teologie Morală și Spiritualitate Ortodoxă, Mircea Cristian Pricop și-a început activitatea profesională, conform propriului CV publicat pe site-ul Universității Ovidius din Constanța, în 2001, când avea 21 de ani.
Atunci, a fondat publicația „Revista pentru o Românie Modernă”, pentru care a făcut, până în 2002, voluntariat, deținând funcția de redactor-șef.
Între 2005 – 2006, Mircea Cristian Pricop a fost consilier la cabinetul parlamentar al ex-deputatului PD-L/PNL (București) Costică Canacheu (unul dintre „veteranii” Parlamentului României, deținând nu mai puțin de cinci mandate, între 1990 – 2016).
Între 2009 și 2010, Pricop a schimbat cabinetul parlamentar, trecând, de data aceasta, la cel al senatorului PSD (Bacău) Radu Cătălin Mardare, care a avut două mandate legislative, din 2004 până în 2012, fiind în prezent ambasadorul României în republica LIbaneză.
Din 2010, anul în care și-a încheiat, conform propriului CV, munca de consilier parlamentar și era, deja de câțiva ani, absolvent de Teologie, actualul purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a devenit preot la Parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, sub „aripa” ÎPS Teodoosie.
În CV, acesta și-a mai trecut câțiva ani de voluntariat: profesor de educație plastică, profesor de istorie, realizator de emisiuni radio. Din 2015, cu câteva pauze, predă la Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța, unde este și duhovnic.
Cum a devenit părintele Pricop purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului
În august 2023, Arhiepiscopia Tomisului a fost implicată într-unul din numeroasele scandaluri mediatice în care s-a aflat în ultimii ani, după ce preotul Eugen Tănăsescu a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al instituției după ce în presă au apărut o serie de înregistrări audio în care acesta discuta cu o femeie despre o fostă clarvăzătoare, ex-consul în Israel, care ar fi avut influenţă asupra ÎPS Teodosie.
Imediat după demisia lui Tănăsescu, preotul Mircea Cristian Pricop, unul dintre apropiații ÎPS Teodosie, care face parte și din Consiliul Eparhial, fiind consilier juridic, a fost numit purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Lunga serie de răfuieli a ÎPS Teodosie cu propria Biserică
Direcția de comunicare a Arhiepiscopiei Tomisului nu s-a schimbat, însă, odată cu înlocuirea purtătorului de cuvânt. La fel, nici răfuielile ÎPS Teodosie cu Biserica Ortodoxă Română, din care face parte.
Din contră, tensiunile par să fi crescut în ultimul timp, arhiepiscopul Tomisului urmând a fi judecat de Sinodul BOR, în ședința din 29 februarie 2024, pentru „încălcarea ordinii statutare, tulburarea păcii și răzvrătire”.
Decizia a fost anunțată în februarie de Patriarhia Română ca urmare a presiunii făcute în ultimii ani de ÎPS Teodosie, pentru a transforma Arhiepiscopia Tomisului în Mitropolie, deși Sinodul BOR i-a transmis în repetate rânduri că acest lucru ar încălca chiar decizii mai vechi ale Sinodului.
CITEȘTE ȘI: GARDA DE FIER A LUI TEODOSIE
Pe de altă parte, atacurile arhiepiscopului Tomisului, atât directe, cât și prin purtătorul său de cuvânt, preotul Mircea Cristian Pricop, la adresa Patriarhiei și a lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, au devenit tot mai dese în ultimul timp.
Asta deși ÎPS Teodosie a anunțat că „rămâne în deplină ascultare față de Preafericitul Părtinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod”, după ce Patriarhia Română a transmis public că ierarhul de la Constanța va ajunge la judecata Sinodului.
Un ultim episod s-a petrecut duminică, 25 februarie, când Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat de presă prin care îi adresează public o serie de întrebări lui Vasile Bănescu, între care să explice un citat din Biblie.
Reacția a venit după ce oficialul Patriarhiei Române a criticat demersul ÎPS Teodosie, care a emis, în urmă cu câteva zile, un ordin de instituire a unei perioade de „post și rugăciune”, pentru a forța, în acest fel, BOR să transforme Arhiepiscopia Tomisului în Mitropolie, iar el să devină, astfel, mitropolit.
Despre acest ultim episod tensionat, Media Quality a scris în articolul intitulat: Arhiepiscopia Tomisului îl ia la întrebări pe Vasile Bănescu, după ce acesta a criticat „postul și rugăciunea” instituite formal în interesul personal al lui ÎPS Teodosie.
Vasile Bănescu a ajuns „persona non grata” pentru Arhiepiscopia Tomisului după ce, în ultimii ani, a criticat de mai multe ori derapajele ÎPS Teodosie, precum momentele în care ierarhul de la Constanța a scandalizat opinia publică în perioada pandemiei de COVID-19, când s-a poziționat în afara legilor, incitând și credincioșii să le încalce.
La finele anului 2023, DNA Constanța a deschis un dosar penal pe numele ÎPS Teodosie, după o investigație a jurnaliștilor Recorder, dosar în care arhiepiscopul Tomisului este urmărit penal pentru fapte de corupție, fiind acuzat de cumpărare de influență.
Ierarhul de la Constanța este cunoscut publicului și pentru legăturile strânse cu foști și actuali politicieni controversați. Între aceștia, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre (PSD), aflat în prezent în închisoare pentru fapte de corupție, sau George Simion, liderul partidului extremist AUR, pe care Teodosie l-a cununat religios.
Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară