Premieră în istoria Consiliului Județean Constanța. Niciodată, până acum, nu a fost anulată o ședință ordinară din cauza lipsei de cvorum. Și niciodată, de la o ședință a CJC nu au lipsit 30 de consilieri județeni, cum s-a întâmplat acum. Printre proiectele de pe ordinea de zi figura și unul privind construirea unui trotuar pe porțiunea de drum dintre 2 Mai și Vama Veche, unde a avut loc tragedia provocată de Vlad Pascu, șoferul care sub influența drogurilor a accidentat mortal doi studenți și a rănit alți trei.
Părinții victimelor s-au plâns atunci că, dacă drumul avea trotuar, copii lor erau acum în viață. Pe 19 august se împlinește un an de la tragedie, iar demersurile primăriei Limanu se lovesc de pereți din cauza conflictelor politice.
Consiliul Județean Constanța a fost convocat, in urmă cu 5 zile, în ședință ordinară pentru data de 31 iulie, ora 10,00, „ședință ce se va desfășura în format fizic”. Nu s-a mai desfășurat deloc pentru că au lipsit toți cei 15 consilieri județeni ai PNL și restul, până la 30, de la PSD, Pro România, PMP și USR. Au fost prezenți, cu președintele CJC, Mihail Lupu, (dat afară, in 2023, din PNL) și vicepreședintele CJC, Petre Enciu (USR), cu tot, doar șapte consilieri. Oficial, ședința a fost anulată din lipsă de cvorum.
Neoficial, potrivit unor surse din PSD, consilierii PNL și o parte din susținătorii lor în CJC au refuzat să vină pentru a evita votarea proiectulu de hotărâre privind construirea unui trotuar între 2 Mai și Vama Veche pe porțiunea unde în vara trecută a avut loc teribilul accident în care Vlad Pascu, sub influența drogurilor a curmat viața studenților, de 20 de ani, Roberta și Sebastian, și a rănit alți trei tineri.
Consilierii județeni PNL au invocat că pe grupul de whatsapp al consilierilor au cerut, pe 30 iulie, ca ședința să se desfășoare in format hibrid. Miercuri, în ziua ședinței, 27 dintre ei ar fi fost de acord. Președintele CJC, Mihai Lupu a declarat insă că nu a primit nici verbal, nici în scris, vreo solicitare în acest sens.
„Gata, s-au terminat bătăliile politice, hai să ne facem datoria față de cetățenii județului. Nu am nimic impotriva ședințelor online, dar să fie anunțate din vreme, pentru a fi pregătite tehnic. Prezența fizică, insă, eu zic că este esențială pentru dezbatere, transparență și pentru cei care te-au ales”, a subliniat președintele CJC.
Comuna Limanu, care are în componență și satele 2 Mai și Vama Veche, avea deja proiectul și toate avizele, dar nu avea suficiente fonduri pentru execuția lucrării. Doi consilieri județeni, Semiran Abdurafi ( USR) și Ionel Dia, (PSD) au propus incheierea unui contract de parteneriat intre CJC și UAT Limanu. ”Și am propus o confinanțare pentru construirea acestui trotuar, CJC oferea 1,6 milioane lei, iar primăria Limanu 240.000 de lei”, spune Semiran Abdurefi.
Vicepreședintele CJC, Petre Enciu, a propus ca inițiator al proiectului să fie chiar președintele CJC Mihai Lupu, ceea ce a inflamat spiritele in PNL, fostul său partid. Părea o variantă mai la indemână decât să se spună că s-au asociat doi consilieri de la USR și PSD.
„Eu spun ce va face PNL. Proiectul nu va trece pentru că sunt probleme pe zona de legalitate”, susține, însă, vicepreședintele PNL Constanța, deputatul Marian Crușoveanu. Iar despre fostul său coleg de partid, Mihai Lupu, crede că de fapt se victimizează pentru că „atâta timp cât legea permite, poate sa faca ședințe in format hibrid”.
Ce nu spune deputatul liberal, dar am aflat de la colegii lui, este că, chiar în dimineața ședinței CJC, toți cei 15 consilieri județeni ai PNL au fost chemați la sediul partidului pentru ca liderii să aibă siguranța că nu se duc „fizic” la ședința Consiliului Județean.
”Noi suntem fraieri, cei din sală? E o lipsă de respect față de cetățeni, în special din partea celor de la PNL. Preferă sa stea comod in spatele calculatorului, eventual cu ecranul închis ca să nu se vadă că sunt în șlapi, la șpriț, în șezlong”, s-a revoltat consilierul județean PMP, Claudiu Palaz, care voia să voteze proiectul.
”E rușinos ce fac colegii mei, un proiect care vizează siguranța oamenilor în trafic și care scade mult probabilitatea producerii unor asemenea tragedii nu trebuie votat politic”, a comentat și consiliera PSD Nicoleta Bercaru. Primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu (PSD), este convins că nici liberalii din viitorul Consiliu Județean nu vor vota proiectul și caută soluții pentru obținerea de fonduri: „Parcă e blestemat locul acela”.
Feri Predescu –un ziarist cu vastă experiență, care, de-a lungul anilor, a parcurs toate genurile de presă, scrisă, radio, televiziune. Este corespondent Europa Fm la Constanța. Jurnalismul rămâne, pentru ea, cea mai frumoasă meserie din lume. O slujeste cu entuziasm și pasiune pentru a transmite, de fapt, ceea ce ar trebui sa fie cel mai important mesaj al presei: adevărul.
SUSȚINE PROIECTUL MEDIAQUALITY.RO
JURNALISM INDEPENDENT ȘI DE CALITATE
ASOCIAȚIA PRESĂ PE BUNE: ANCHETE ȘI INVESTIGAȚII
Cont donații: RO19BRDE350SV52123463500 B.R.D. - G.S.G., Cod SWIFT: BRDEROBU
Donație recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului MediaQuality.ro
Donație singulară